Saopštenje za javnost - Gostovanje Vijeća za štampu u BiH na predavanju Nansen dijalog centra u Mostaru, 26.08.2003.

Štampa
27.08.2003.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST


Nansen dijalog centar Mostar, u okviru projekta “NDC predstavlja”, je u utorak 26-og avgusta 2003 godine u Mostaru organizovao predavanje na temu “Uloga i važnost Vijeća za štampu” na kojem je govorio Nermin Durmo, direktor sekretarijata Vijeća za štampu BiH.

Gosp. Durmo je ukratko podsjetio prisutne o nastanku Vijeća za štampu, a potom je govorio o ulozi Vijeća u zaštiti profesionalnih standarda u novinarstvu, te rješavanju sporova između građana i štampanih medija u BiH. Gosp. Durmo je naveo nekoliko primjera slučajeva u kojima su građani uložili prigovore na sadržaje u novinama ili magazinama, a koji su u suprotnosti sa Kodeksom za štampu, te u kojim je Vijeće za štampu intervenisalo s ciljem ispravke spornih tekstova.

U svom predavanju gosp. Durmo je posebno istakao značaj samoregulacije štampanih medija u BiH zato jer samoregulacija, kako je to već pokazala praksa u većini evropskih zemalja, predstavlja bolju opciju od sudskog regulisanja.

Prisutni građani su imali priliku postavljati pitanja o koracima koje sami mogu poduzeti u slučajevima kada smatraju da im je objavljivanjem određenih tekstova nanesena šteta kao i dobiti odgovore na pitanja u vezi procedure za ulaganje prigovora Vijeću za štampu.

-kraj-

Dalje informacije: Edina Hawton na 033 272 270/271 ili Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.