Saopštenje za javnost povodom sudskih zabrana "Dnevnom avazu" i "Danima" - Sarajevo, 10.09.2003.

Štampa

10.09.2003.

 

Saopštenje za javnost

povodom sudskih zabrana "Dnevnom avazu" i "Danima"

 

Reakcija Vijeća za štampu na odluku Kantonalnog suda u Sarajevu o zabrani daljeg pisanja Dnevnom avazu o gosp. Hilmi Selimoviću i gosp. Muhamedu Ajanoviću; kao i magazinu Dani o gosp. Fahrudinu Radončiću

Vijeće za štampu je veoma razočarano odlukama Kantonalnog suda u Sarajevu o zabrani daljnjeg pisanja Dnevnom avazu i magazinu Dani. Vijeće za štampu se zalaže za samoregulaciju štampanih medija, svjesni činjenice da u demokratskim društvima pravila koja nameće sama profesija imaju više efekta od pravila koje nameće sud te tako imaju i veći autoritet.

Kako je već pokazala praksa u većini evropskih zemalja, samoregulacija predstavlja bolju opciju od sudskog regulisanja jer je besplatna, brža i efikasnija. Da su u ovim slučajevima jednostavno poštovane odredbe jedinstvenog Kodeksa za štampu, usvojenog od strane svih postojećih medijskih udruženja, ne bi došlo do sudskih odluka.

Odgovornost medija mora postojati kako bi se postigli visoki standardi u novinarstvu. Vijeće za štampu se zalaže za slobodu štampe ali i štiti građane od zloupotrebe te slobode, dok istovremeno s posebnom pažnjom prati dešavanja koja imaju uticaj na javni interes.

-kraj-

Dalje informacije: Edina Haverić Hawton, menadžer za medije i informisanje javnosti Phone: 033 272 270/271 or email: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.