Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Saopštenje za javnost - Odluka Dnevnog avaza o prekidu saradnje s Vijećem za štampu - Sarajevo, 12.09.2003.

  12.09.2003.

   

  Saopštenje za javnost

  Odluka Dnevnog avaza o prekidu saradnje s Vijećem za štampu

   

  Vijeće za štampu BiH je sa žaljenjem primilo odluku Kolegija lista “Dnevni avaz” o prekidu bilo kakve dalje saradnje sa Vijećem.

  Vijeće za štampu je razočarano ovakvom odlukom Kolegija “Dnevnog avaza” i smatra da takvo što ne ide u prilog kako javnosti, tako ni “Dnevnom avazu” i Vijeću za štampu.

  Od svog osnivanja, Vijeće za štampu nastoji da ostvari saradnju sa svim štampanim medijima u BiH, te će i pored ovakve odluke “Dnevnog avaza” i dalje isto tretirati ovu publikaciju. To znači da će, kao i dosad, “Dnevni avaz” biti informisan o radu Vijeća za štampu, a i žalbama na tekstove “Dnevnog avaza” koje pristignu u Vijeće.

  Ideja vodilja Vijeća za štampu je samoregulacija. Mi se nadamo da će urednici i novinari štampanih medija u BiH shvatiti da je to najbolja moguća opcija kad je u pitanju regulisanje štampe. Također se nadamo da će Kolegij “Dnevnog avaza” promjeniti svoju odluku i dati svoj doprinos u nastojanjima ka uspostavljanju pune samoregulacije u štampanim medijima.

  U BiH, proces uspostave samoregulacije tekao je prirodnim putem. Postojeća novinarska udruženja u BiH, uz pristanak šire medijske zajednice, usaglasila su i usvojila jedinstven Kodeks za štampu, objedinjavajući tako osnovne profesionalne smjernice u svom radu. Sljedeći korak u potvrdi njihovog obavezivanja na pridržavanje odredaba Kodeksa, uslijedio je formiranjem Vijeća za štampu, dakle strukovne organizacije za zaštitu profesionalne etike. Ne samo da su predstavnici štampanih medija na ovaj način iskazali svoju spremnost za očuvanje profesije unutar njih samih, nego su iskazali i spremnost da uvaže ulogu javnosti u njihovom djelovanju. Uspostavom Vijeća za štampu potvrđen je proces samoregulacije čije prednosti leže u brzini i efikasnosti djelovanja u odnosu na rad sudova, kao i na pružanju besplatnih usluga.

  Bosna i Hercegovina je prva u jugoistočnoj Evropi uspješno formirala Vijeće za štampu, prihvatajući osnovne principe samoregulacije u novinarstvu – što predstavlja ogroman uspjeh za štampu. Vijeće za štampu smatra da bi bila velika šteta ukoliko bi se dozvolilo da taj proces posustane sada, u vremenu kad se naziru njegovi prvi rezultati.

  Ovom prilikom Vijeće za štampu podsjeća da su jedinstveni Kodeks za štampu usvojile sva postojeća novinarska udruženja i asocijacije u BiH, čiji članstvo čine i novinari iz svih štampanih medija, što ih obavezuje na poštivanje njegovih odredbi.

  -kraj-

  Dalje informacije: Edina Haverić Hawton na 033 272 270 ili Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.