Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije u Bosni i Hercegovini zabrinut odlukom Općinskog suda u Sarajevu: Kazna protivna svojoj svrsi

  Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije u Bosni i Hercegovini iskazuje veliku zabrinutost odlukom sutkinje Općinskog suda u Sarajevu Mirsade Karahmetović, kojom je s računa „Avaz-roto pressa“ skinuto 212.000 KM sudskih penala, a koji će biti uplaćeni tužiteljici Kantonalnog tužilaštva u Tuzli Jasminki Djedović koja je protiv ove medijske kuće dobila tužbu za klevetu 2016. godine i po osnovu koje joj je već isplaćeno 5.001 KM.

  Ne ulazeći u razloge ovakvog postupanja Suda, te uvažavajući pravosudni sistem BiH, Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije BiH cijeni da je ovako visoka novčana kazna „Avaz-roto pressu“, izdavaču „Dnevnog avaza“ koji je punopravni član Vijeća, protivna svojoj svrsi jer je izrečeni iznos neproporcionalan i ugrožava poslovanje medija. Odnosno, dovodi u pitanje dalji rad medija, egzistenciju desetina urednika, novinara i medijskih radnika, te njihovih porodica.

  Ovakva odluka, ukoliko se prihvati kao uvriježena sudska praksa, može imati ozbiljne reperkusije, ne samo na rad „Avaz-roto pressa“, već i ostalih izdavača i medija u Bosni i Hercegovini. Ovakvim postupanjem obeshabruju se, ne samo postojeći, nego i novi akteri na medijskoj sceni koji mogu doprinijeti razvijanju, promoviranju i zaštiti vrijednosti slobode izražavanja.

  Vijeće za štampu i online medije u BiH ukazuje na sve učestalije političke i ekonomske pritiske na rad medija, uključujući sve češće tužbe za klevetu, te izražava zabrinutost da takve metode, apsolutno neprihvatljive u demokratskom društvu, ugrožavaju ionako krhku slobodu izvještavanja i slobodan rad medija te dovode i do neželjene i opasne pojave autocenzure i cenzure.

   

  Upravni odbor
  Vijeće za štampu i online medije u BiH

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.