Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Reagiranje Upravnog odbora Vijeća za štampu i online medije u BiH

   

  Općinski sud u Sarajevu 7. 7. 2021. godine donio je prvostepenu presudu kojom se izriče kazna Online magazinu Žurnal i njegovim urednicima Selvedinu Avdiću i Eldinu Kariću, te bivšem novinaru Žurnala Avdi Avdiću u ukupnom iznosu većem od 170.000 KM, bez kamata. Radi se o tužbi za klevetu Gordana Memije i njegove kompanije FotoArt.

  Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije u Bosni i Hercegovini, apsolutno ne ulazeći u meritum slučaja, uvažava činjenicu da novinari mogu pogriješiti i da griješe, ali očekuje da pravosuđe radi svoj posao po zakonima i vodeći računa o smislu kažnjavanja, jer bi nam svima trebalo biti u interesu odgovorno, istraživačko novinarstvo, a ne samocenzura i ekonomsko uništavanje medija čije je postojanje i uporan rad od nemjerljivog značaja u demokratizaciji društva.

  Nakon što je Općinski sud u Sarajevu izrekao presudu kojom je „Avaz roto-pressu“ zaplijenjeno 212.000 KM, radi naplate dosuđenih sudskih penala i troškova izvršnog postupka, a po presudi za klevetu koja datira iz 2009. godine, čini se da se nastavlja sudska praksa kojom se medijima izriču drastične finansijske kazne po tužbama za klevetu koje su protivne svojoj svrsi, odnosno, koje mogu ugroziti opstanak medija i daju osnov sumnje da se radi o namjernom pravosudno-ekonomskom udaru na novinarstvo.

  Ovako visoke novčane kazne mogu ozbiljno ugroziti rad medija, što je apsolutno u suprotnosti prakse Evropske unije, jer odštetni zahtjevi ne smiju ni na koji način dovesti u pitanje ekonomski opstanak medija. U Bosni i Hercegovini trenutno je na sudovima gotovo 300 tužbi za klevetu protiv novinara i medija te Upravni odbor Vijeća izražava bojazan da bi se, ukoliko se nastavi ovakva neprimjerena praksa, mogla ozbiljno narušiti medijska slika u BiH.

  UO Vijeća za štampu i online medije u Bosni i Hercegovini podsjeća novinare na obavezu i važnost poštivanja Kodeksa za štampu i online medije BiH, te na prednosti medijske samoregulacije.

   

  Upravni odbor
  Vijeće za štampu i online medije u BiH

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.