Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Vijeće za štampu i online medije u BiH najoštrije osuđuje hakerski napad na Nezavisne novine, hitno otkriti i kazniti počinitelje

  Vijeće za štampu i online medije u Bosni i Hercegovini, samoregulacijsko tijelo za štampane i online medije, najoštrije osuđuje hakerski napad na portal Nezavisnih novina www.nezavisne.com.

  Kolege iz Nezavisnih novina, punopravnog člana Vijeća, obavijestili su nas da su DDoS napadi počeli u utorak popodne, te su zaustavljeni istog dana u večernjim satima, ali su nastavljeni jučer i danas i nema naznaka da će u dogledno vrijeme prestati.

  Vijeće podsjeća da onemogućavanje slobodnog rada medija predstavlja napad na slobodu medija i slobodu informisanja kao jedan od osnovnih temelja demokratskog društva. Hakerski napadi su opasnost za cyber sigurnost koja je od ključne važnosti za slobodne medije i slobodan protok informacija u online prostoru. Niko ne smije uskraćivati pravo građanima na pristup informacijama, a istovremeno, niko ne smije uskraćivati pravo na rad i slobodu izvještavanja novinara i medija u Bosni i Hercegovini.
  Ovo nije prvi put da su online mediji pod hakerskim napadom. U većini slučajeva riječ je o planskim napadima na određene medije, kojima je cilj obeshrabriti te medije u njihovom traganju za istinom, nanijeti im štetu i onemogućiti, barem privremeno, da obavljaju svoj posao. Ovakve blokade, osim uskraćivanja prava na slobodno izvještavanje, medijima nanose i veliku ekonomsku štetu.

  Stoga Upravni odbor Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini, čija je zadaća zaštita medija od političkih, ekonomskih i svih drugih oblika pritisaka koji ugrožavaju slobodu medija i informisanja, apelira na policiju, tužilaštva i druge nadležne institucije da hitno reagiraju i otkriju počinitelja hakerskog napada na portal nezavisne.com i njihovo najstrožije kažnjavanje, kako ovakva ponašanja ne bi postala praksa i poželjan model za „ušutkivanje“ medija. Također, podsjećamo vlasti u Bosni i Hercegovini da je njihova odgovornost zaštititi slobodu medija.

  Profesionalna je obaveza novinara da izvještavaju građane o svemu što je u javnom interesu i niko ne smije nikakvim, a pogotovo ne metodama grubog kršenja zakona sprečavati i ucjenjivati novinare da to čine.

   

   

  Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije u BiH

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.