Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Usvojene Izmjene i dopune Kodeksa za štampane i online medije BiH

  Vijeće za štampu i online medije u Bosni i Hercegovini 27. januara 2022. godine, odlukom skupštinske većine, usvojilo je Izmjene i dopune Kodeksa za štampane i online medije BiH. Ovim izmjenama usvojeno je šest potpuno novih članova Kodeksa, a 17 postojećih je korigirano. Na izmjenama Kodeksa od marta do decembra 2021. godine radila je Ekspertska grupa koju su činili prof. dr. Enes Osmančević (predsjednik), prof. dr. Lejla Turčilo, urednik Berislav Jurič, novinarka Suzana Mijatović i advokat Dražen Zubak.

  Novi članovi Kodeksa su: Član 3. Korištenje informacionih tehnologija, Član 8. Dezinformacije, Član 11. Nespojivost novinarske profesije, Član 12. Prigovor savjesti, Član 13. Prihvatanje poklona i privilegije i Član 22. Transparentnost štampanih i online medija.

  Između ostalog, korigirani Član 2. Kodeksa - Urednička odgovornost propisuje da su urednik i izdavač odgovorni za ukupan sadržaj štampanog ili online medija, a time i za publiciranje korisničkih komentara u online komunikacijskom prostoru. Urednik u online mediju dužan je da uklanja korisničke komentare koji predstavljaju govor mržnje, poticanje na nasilje, huškanje, netrpeljivost, vrijeđanje, prijetnje i svaki drugi oblik neprimjerene i društveno neprihvatljive komunikacije.

  Vijeće za štampu i online medije u BiH jedinstveno je samoregulacijsko tijelo, osnovano 2000. godine, čiji su članovi printani i online mediji iz cijele BiH. U decembru 2021. godine Vijeću je pristupilo 13 novih članova. Pristupanjem članstvu u Vijeću, mediji se opredjeljuju da će poštovati odredbe Kodeksa, odnosno pridržavati se novinarske etike i profesionalnih standarda izvještavanja. Misija Vijeća je zaštita slobode medija i profesionalnog izvještavanja, jednako kao i zaštita medija od političkih, ekonomskih i svih drugih pritisaka koji ugrožavaju slobodu informisanja.

  Izmjene i dopune Kodeksa dostupne su na web-stranici Vijeća na linku: https://www.vzs.ba/index.php/vijece-za-stampu/kodeks-za-stampu-i-online-medije.

  Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije u BiH obavještava javnost da su portali Klix.ba i SportSport.ba zatražili brisanje iz članstva Vijeća zbog neslaganja s izmjenama u Kodeksu koji se odnosi na korisničke komentare. Žalimo što su se kolege odlučile na ovaj potez, ali smatramo kako navedeni član Kodeksa može samo doprinijeti uređenijem internetskom prostoru u BiH, smanjenju govora mržnje te da je jako važno da se medijski prostor očisti od neprimjerenih sadržaja.

   

  Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije u BiH

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.