Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Vijeće za štampu i online medije u BiH najoštrije osuđuje Dodikov necivilizirani čin i traži javno izvinjenje

  Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije u Bosni i Hercegovini najoštrije osuđuje uvredljivi i prostački potez člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika koji je danas, pokazivanjem srednjeg prsta pred kamerama, uvrijedio cjelokupnu novinarsku zajednicu u Bosni i Hercegovini.

  Kao nosilac najviše državne funkcije Dodik bi trebao biti primjer svim građanima, posebno u segmentu javnog nastupa, a ne da svojim primjerom promovira primitivno ponašanje i vrijeđanje novinara čije mu se izvještavanje ne dopada.

  Prema Deklaraciji o slobodi političke debate u medijima, koju je usvojio Komitet ministara Vijeća Evrope, ali i prema evropskim i svjetskim demokratskim praksama, javne ličnosti moraju biti spremne na veći stepen kritike. Podsjećamo na član III ove Deklaracije u kojem se, između ostalog, navodi da su „političke ličnosti prihvatile da se izlože javnoj političkoj debati i stoga su predmet neposrednog javnog nadzora i potencijalno velike i značajne kritike u medijima zbog načina na koji su obavljali ili obavljaju svoje dužnosti“.

  Ukoliko javne ličnosti smatraju da su oštećene novinarskim izvještavanjem i da je uskraćeno njihovo pravo na profesionalno i etično izvještavanje, podsjećamo ih da uvijek mogu koristiti pravo na reagiranje ili demanti.

  Na konferenciji za novinare Dodik je pokušao objasniti svoj necivilizirani čin te se izvinio medijskoj zajednici, osim BN Televiziji i Avazu, kojima je, kako je rekao, srednji prst upućen. Međutim, targetiranje medija na ovaj način je nedopustivo jer predstavlja politički pritisak i ugrožavanje prava medija na slobodu izražavanja.

  Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije u Bosni i Hercegovini poziva Dodika da se javno izvini svim medijima koji redovno izvještavaju o njegovim aktivnostima, pa čak i danas nakon što ih je brutalno i nedopustivo uvrijedio, i da se u budućnosti suzdrži od ovakvih i sličnih neprimjerenih i neciviliziranih poteza koje često demonstrira u javnom prostoru. Posebno zahtijevamo da se izvini kompletnoj javnosti koju je također uvrijedio ovakvim činom.

   

  Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije u BiH

   

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.