Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Saopćenje Upravnog odbora Vijeća za štampu i online medije u Bosni i Hercegovini

  Vijeće za štampu i online medije u Bosni i Hercegovini svim medijskim radnicima čestita Svjetski dan slobode medija, podsjećajući javnost na izuzetno važnu ulogu medija.

  Tačna, provjerena i blagovremena informacija od velike je važnosti, kao i breme odgovornosti za svaku napisanu riječ, na koje su odgovorni novinari naviknuti pišući o korupciji, kriminalu, političkim i brojnim drugim malverzacijama.

  Danas se obilježava 30. godišnjica prvog Svjetskog dana slobode medija, koji je stvoren da podsjeti vlade na njihovu dužnost da podržavaju slobodu izražavanja. Stoga, Vijeće za štampu i online medije u BiH smatra neprihvatljivim nastojanja da se kleveta u BiH ponovo kriminalizira i izražava zabrinutost zbog kontinuiranog rasta i sve češćih tužbi za klevetu protiv novinara. To predstavlja korak unazad i nisu nikakve dobre namjere jer su mediji pokazali spremnost da sami naprave iskorak i da se bore za što više etičke standarde kroz primjenu Kodeksa za štampne i online medije BiH.

  U izvještaju Reportera bez granica Bosna i Hercegovina se nalazi na 64. mjestu - za tri je pozicije skočila u odnosu na prošlogodišnji rang. "Reporteri bez granica navoda da mediji u BiH djeluju u relativno povoljnom pravnom okruženju, ali u izuzetno nepovoljnom političkom i ekonomskom miljeu. Oni se ne osjećaju zaštićeno dok rade svoj posao. Postoje velike razlike u slobodi medija i kvalitetu novinarstva širom zemlje."

  Zbog toga Vijeće za štampu i online medije u BiH, na ovaj Svjetski dan slobode medija, upućuje ponovo poziv svim građanima, da svojim reagiranjima na napade na novinare, na uskraćivanje informacija novinarima, kao i slanjem žalbi na netačno i neprofesionalno medijsko izvještavanje, budu nosioci borbe za slobodne i odgovorne, profesionalne medije, kao temelje slobodnom demokratskom društvu i životu.

   

  UPRAVNI ODBOR
  VIJEĆA ZA ŠTAMPU I ONLINE MEDIJE U BiH

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.