Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Saopštenje: Održan seminar "Sloboda medijskog izvještavanja i legislativa u BiH"-Teslić, 30.09.2011.

  30.09.2011.

  tn

  SAOPŠTENJE ZA MEDIJE

  47 sudija, tužilaca, predstavnika policije i novinara, članova Vijeća za štampu u BiH, učestvovalo na dvodnevnom seminaru

  „SLOBODA MEDIJSKOG IZVJEŠTAVANJA I LEGISLATIVA U BIH“

  Novi mediji - Novi izazovi 

  Najavljena suradnja Vijeća za štampu u BiH, Tužilaštava, Policije i Sudova u akciji „Niste nevidljivi“, za otkrivanje i sankcioniranje osoba koje svojim anonimnim komentarima na internet portalima šire govor mržnje i klevetu.

  Vijeće za štampu u BiH je realiziralo dvodnevni Seminar „Sloboda izvještavanja i legislativa u BiH – Novi mediji i novi izazovi“, za predstavnike pravosuđa i medija iz BiH, u Banji Vrućici. Ovaj seminar slijedi višegodišnju edukacijsku praksu Vijeća za štampu sa predstavnicima pravosuđa, a ovom prilikom je, u izuzetno produktivnom dijalogu izmedju novinara, članova Vijeća za štampu, sudija i tužilaca, te predstavnika policije, tematski otvorena diskusija o aktuelnom pitanju Novih medija - internet portala i socijalnih medija, u kontekstu slobode govora, profesionalne odgovornosti i zakonske regulative.

  Posebno puno je posvećeno pažnje problemu širenja govora mržnje i klevete u anonimnim komentarima posjetilaca internet portala. Anonimnost ne znači da osoba ne može biti identificirana i procesuirana ako se utvrdi nanošenje štete širenjem govora mržnje i klevete. Odluka Upravnog odbora i Žalbene komisije Vijeća za štampu u BiH, za sprovođenje akcije „Niste nevidljivi“, dobila je punu podršku od predstavnika policije, tužilaštava i sudova. Akcija podrazumijeva otkrivanju IP adresa i procesuiranja osoba koje svojim huškačkim komentarima i širenjem govora mržnje uznemiruju javnost, nanose štetu pojedincima i posebno nanose štetu ugledu profesionalnih internet protala.

  Vijeće za štampu je proširilo svoj mandat na on-line medije u decembru 2010. godine, tako je BiH među prvima u Europi započela primjenu samoregulacije na on-line medije. Prvi on-line članovi Vijeća su portali sarajevo-x.com, dnevnik.ba i 24sata.info.  

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.