Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Saopštenje: Treći seminar za studente prava iz BiH - Sarajevo, 03.11.2011.

  03.11.2011.

  Vijeće za štampu u BiH organizira

  Treći Seminar za 60 studenata prava iz BiH
  „PRAVOSUĐE I MEDIJI – RAD U INTERESU JAVNOSTI“

  četvrtak - petak, 3-4. novembra/studenog 2011. godine

  hotel Grand, Sarajevo

   

  Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini organizira Seminar „PRAVOSUĐE I MEDIJI – RAD U INTERESU JAVNOSTI“ za studente pravnih fakulteta iz Bosne i Hercegovine, u Sarajevu, 3. i 4. novembra/studenog 2011. godine.

  Ovo je treći seminar koji Vijeće za štampu u BiH organizira za studente prava iz cijele BiH, uz odličnu suradnju sa dekanima fakulteta iz Mostara, Sarajeva, Banja Lluke i Bihaća. Ovi su seminari vrlo dobar praktični dodatak redovnoj nastavi, jer buduće sudije, advokate i tužitelje educiraju o relevantnim zakonima koji se odnose na medije, posebno sa Zakonom o zaštiti od klevete i njegovoj praktičnoj primjeni u skladu sa preporukama Vijeća Europe o slobodi izvještavanja i slobodi govora. U sklopu toga je i učenje o profesionalnim pravilima izvještavanja u medijima, o principima medijske samoregulacije i regulacije, te o javnom interesu i zaštiti tajnih podataka u odnosu na Zakon o slobodnom pristupu informacijama i Krivični zakon u BiH.

  Polaznici Trećeg seminara Vijeća za štampu u BiH su 60 studenata iz cijele Bosne i Hercegovine, sa pravnih fakulteta iz Mostara, Banja Luke, Sarajeva i Bihaća. Velika je zainteresiranost sudenata za ovaj Seminar i, na žalost organizatora i studenata, više od 80 prijava nije moglo biti prihvaćeno, zbog ograničenih kapaciteta. Ovakva zainteresiranost mladih pravnika za dodatnom praktičnom edukacijom koja se tiče medijskih zakona, koja raste sa svakim novim Seminarom, ohrabruje i daje pozitivnu sliku budućih svježih i dobro obrazovanih snaga pravosuđa u BiH..

  Održavanje i ovog Trećeg seminara, kao i predhodna dva, omogućila je Ambasada Njemačke u Sarajevu, kroz sredstva Pakta stabilnosti Ministarstva vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke, koja već četvrtu godinu zaredom podržava rad i aktivnosti Vijeća za štampu u BiH.


  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.