Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Saopštenje: Regionalna konferencija o borbi protiv govora mržnje u JIE - Sarajevo, 17. i 18.11.2011.

  21.11.2011.

  Vijeće za štampu u BiH i Udruženje „BH novinari“ realizirali

  Regionalnu konferenciju o borbi protiv govora mržnje u Jugoistočnoj Evropi

  „ŽIVJETI ZAJEDNO“

  Sarajevo, 17-18. novembra 2011.

  Vijeće za štampu u BiH i Udruženje "BH novinari", u partnerstvu sa Vijećem Evrope, realizirali su Regionalnu konferenciju o borbi protiv govora mržnje, pod nazivom "Živjeti zajedno", 17. i 18. novembra 2011. godine u Sarajevu.

  Glavni cilj Konferencije bilo je podizanje svijesti o problemu govora mržnje u medijima, razmjena iskustava i pronalaženje načina za rješavanje ovog problema.

  Standardi Vijeća Evrope za borbu protiv govora mržnje u medijima, kultura tolerancije, uloga samoregulacije u borbi protiv govora mržnje, govor mržnje na internetu bile su samo neke od tema Konferencije.

  Posebna pažnja drugog dana Konferencije posvećena je fenomenu govora mržnje protiv Romske populacije, na što su u svojim predavanjima ukazali eminentni predavači iz regiona.

  Učesnici su se složili da se radi o temi od velikog značaja za BiH, te da je bitno odgovoriti kolika je odgovornost vlasti, a kolika medija u kontekstu govora mržnje.

  Poruka upućena sa Konferencije bila je da govor mržnje u medijima mora biti ozbiljno shvaćen i tretiran, naročito s obzirom na njegovu tendenciju rasta i sve veću štetu koju uzrokuje.

  Insistiranje na provođenju zakona o suzbijanju govora mržnje, bolja samoregulacija, kvalitetnija saradnja državnih institucija, medija i akademske zajednice, edukacija i definiranje govora mržnje, neki su od prijedloga istaknutih na kraju Dvodnevne konferencije o borbi protiv govora mržnje u Jugoistočnoj Evropi “Živjeti zajedno”.

  Konferenciju je otvorio ministar pravde BiH, g. Bariša Čolak.

  Učesnici Konferencije bili su novinari, urednici, medijski eksperti, predstavnici pravosudnih institucija i ministarstava pravde, te međunarodnih organizacija iz BiH, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Kosova, Finske, Velike Britanije, Belgije,Bugarske i Rumunije.

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.