Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Saopštenje: Šesta medijska škola etike za studente novinarstva iz BiH, Sarajevo, 12-16.12.2011.

  12.12.2011.
  VIJEĆE ZA ŠTAMPU u BiH

  realizira

  ŠESTU MEDIJSKU ŠKOLU ETIKE

  za  40 studenata novinarstva iz Bosne i Hercegovine ponedjeljak - petak, 12.-16. decembra/prosinca 2011. godine hotel Bosnia, Sarajevo

  Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini, realizira Šestu Medijsku Školu Etike za 40 studenata novinarstva sa pet Fakulteta novinarstva iz BiH. Škola počinje u ponedjeljak, 12. decembra 2011. godine u hotelu Bosnia, Sarajevo, sa početkom u 10.00h.

  Školu će otvoriti NJ.E. Ambasadorica Republike Njemačke u BiH, gđa Urlike KNOTZ.

  Polaznici petodnevne Škole Medijske Etike su 40 studenata novinarstva sa katedri žurnalistike Sveučilišta i Univerziteta iz Mostara, Sarajeva, Tuzle i Banja Luke. Cilj ove edukacije je da, kroz intenzivan i raznovrstan program, studentima pruži dodatno znanje o slobodi profesionalnog izvještavanja, o principima medijske samoregulacije i regulacije, novinarskim Kodeksima, te relevantnim zakonima koji se tiču medija. Ove će godine veliki dio predavanja biti posvećen novim medijima i etici izvještavanja on-line medija, potom agencijskom novinarstvu, uredničkoj odgovornosti, specifičnostima izvještavanja o korupciji i antikorupciji, razbijanju rodnih stereotipa i diskriminacije po osnovu spola, te promociji i zaštiti ljudskih prava kroz medijsko izvještavanje. Poseban dio nastave će biti praktične vježbe utvrđivanja kršenja profesionalne etike po osnovu žalbi građana na pisanje štampe i on-line medija, po uzoru na rad Žalbene komisije Vijeća za štampu.

  Pored stručnjaka iz oblasti novinarstva i samoregulacije štampanih medija iz Bosne i Hercegovine, studenti će slušati predavanja medijskog experta iz belgijskog Flamanskog Vijeća za štampu, i stručnjaka iz Njemačke ambasade i organizacije Branitelji ljudskih prava, CRD.

  Vijeće za štampu u BiH sa zadovoljstvom ističe da Ambasada R.Njemačke u Sarajevu, već četvrtu godinu zaredom pruža finansijsku podršku Vijeću za štampu u BiH za realizaciju ove važne edukacije za buduće mlade novinare, zajedno sa organizacijama National Endowment for Democracy, NED i Civil Rights Defenders, CRD.

  Program

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.