Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Prijetnje upućene novinaru lista "Dnevni avaz", 01.11.2012.

  01.11.2012.

  SAOPĆENJE ŽALBENE KOMISIJE VIJEĆA ZA ŠTAMPU U BiH

  povodom prijetnji upućenih novinaru lista Dnevni avaz

  teško kršenje slobode medija i novinarskog izvještavanja

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini

  najoštrije osuđuje vulgarne prijetnje i prijetnje smrću

  koje su, putem telefonskih poziva, iz kabineta predsjednika FBiH,

  suradnici predsjednika Federacije uputili novinaru lista Dnevni avaz

  Vulgarnost, psovke i prijetnje smrću upućene novinaru zbog objavljenog teksta, za svaku su osudu. Ovo nisu samo prijetnje i vulgarnosti. Ovdje je riječ o bahatom odnosu predstavnika vlasti prema medijima, prema novinarima, a posredno i prema građanima koji, putem medija, dobijaju informacije.

  Posebno zabrinjavajuće je da su se zastrašivači, tako bahato, s pozicije moći, najprimitivnijim i krajnje uredljivim i vulgarnim jezikom, bestidnim psovkama i na kraju otvorenom i jasno izrečenom prijetnjom smrću, bez oklijevanja novinaru predstavili punim imenima i prezimenima, naglašavajući da su iz ureda predsjednika Federacije BiH, g. Živka Budimira, znači, potpuno vjerujući da im njihova pozicija u visokoj državnoj instituciji daje za pravo da se tako ponašaju i reagiraju na objavljeni tekst.

  Svako, pa i Predsjednik Federacije i njegovi uposlenici, imaju pravo tražiti objavu demantija i ispravki pogrešnih i neistinitih navoda u objavljenom medijskom izvještaju, davanjem protuargumenata i činjenica koje demantiraju pogrešne navode. Također, imaju pravo i tužiti medij ako je kleveta u pitanju, u skladu sa Zakonom o zaštiti od klevete.

  Građani Bosne i Hercegovine znaju za to svoje pravo i koriste ga u civiliziranom, demokratskom duhu upućivanja žalbi, traženja objave ispravke, demantija ili izvinjenja, kada je greška napravljena.

  Na žalost, uposlenici u uredu Predsjednika Federacije BiH, smatrali su da demokratski principi za njih ne važe i da iz ureda Predsjednika Federacije, s punim pravom mogu demonstrirati diktatorske metode gušenja slobode govora i slobode medija zastrašivanjem, bestidnim vulgarnim psovkama i prijetnjama da će novinara, ne „samo tužiti“, već će mu i “glavu otkinuti“.

  Ovaj krajnje sramotan, uvredljiv i gnusan čin demostriranja moći i sile, vrhunac je kontinuiranog slijeda zastrašivanja novinara od strane određenih političkih stranaka i pojedinaca iz vlasti, gušenja slobode javne riječi i onemogućavanja medija u vršenju funkcije informiranja javnosti. To, na žalost, stavlja još jednu veliku crnu mrlju na ionako veoma usporenom putu ove države ka Europskoj Uniji.

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.