Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Saopštenje Žalbene komisije VZŠ u BiH povodom izvještavanja medija o događajima u Bratuncu i Srebrenici

  20.03.2010.

  SAOPŠTENJE ZA JAVNOST I ZA MEDIJE

  sa sjednice Žalbene komisije Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini
  povodom izvještavanja štampanih medija o događajima u Bratuncu i Srebrenici

  ZAŠTITITI MALOLJETNU ŽRTVU!

  Dosadašnjim izvještajima većine printanih medija u BiH nanešena je nenadoknadiva šteta maloljetnoj žrtvi seksualne eksploatacije, gdje se fokus izvještavanja pomjerio na dnevnu politiku umjesto na zaštitu maloljetne žrtve, što je još više pogoršalo tragičnu situaciju u kojoj se ona već nalazi. Posebno je to važno u slučajevima otvorene istrage po određenom krivičnom i kriminalnom djelu u koje su djeca uvučena kao žrtve ili svjedoci .

   

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini konstatuje drastično kršenje Kodeksa za štampu BiH, Konvencije o pravima djeteta i Europske konvencije o zaštiti žrtava trgovine ljudima, u izvještavanju većine štampanih medija u BiH o slučaju zloupotrebe maloljetnice u prostituciji, u Bratuncu i Srebrenici. Povodom ove situacije Vijeću za štampu u BiH se obratio veliki broj organizacija za zaštitu prava djeteta, ženskih NVO, građana i građanki iz BiH. 

  Žalbena komisija VZŠuBiH razmatrala je pojedinačne žalbe na pisanje štampe povodom ovoga slučaja i konstatovala da je došlo do drastičnog kršenja Kodeksa za štampu BiH, posebno Članova 11 – Zaštita djece i maloljetnika, 4a – Ravnopravnost spolova i poštivanje osobenosti i 9 – Privatnost. U ovom konkretnom slučaju radi se o o žrtvi koja pripada najranjivijem sloju društva i njenoj višestrukoj diskriminaciji, po osnovu uzrasta, spola i manjinske nacionalne pripadnosti. Dosadašnjim izvještajima većine printanih medija u BiH nanešena je nenadoknadiva šteta maloljetnoj žrtvi seksualne eksploatacije, gdje se fokus izvještavanja pomjerio na dnevnu politiku umjesto na zaštitu maloljetne žrtve, što je još više pogoršalo tragičnu situaciju u kojoj se maloljetnica već nalazi.

  Vijeće za štampu u BiH apelira na urednike štampanih medija da u izvještavanju o ovakvim slučajevima imaju pristup fokusiran na zaštitu maloljetne žrtve, da ni posredno niti neposredno ne otkrivaju njen identitet, aludiraju na njene karakterne osobine i ne izlažu je dodatnoj viktimizaciji, uvijek polazeći od interesa djeteta, kao što je naglašeno u Članu 11 Kodeksa za štampu BiH. Posebno je to važno u slučajevima otvorene istrage po određenom krivičnom i kriminalnom djelu u koje su djeca uvučena kao žrtve ili svjedoci .

  Predsjedavajuća Žalbene komisije prof.dr. Nada Ler-Sofronić, članovi: prof.dr. Enes Osmančević, prof.dr. Miodrag Živanović, advokatica Nada Dalipagić, advokat Dražen Zubak, sutkinja Nada Arsenić, Mr. Goran Janković, urednik Fuad Kovačević.

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.