Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Apel medijima Žalbene komisije Vijeća za štampu u BiH

  APEL MEDIJIMA

  ŽALBENA KOMISIJA
  Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini

  apelira na redakcije štampanih medija u Bosni i Hercegovini da se vrate svojoj izvornoj funkciji profesionalnog i odgovornog informisanja javnosti, te prestanu sa nepotrebnim i besmislenim medijskim ratom koji pojedine redakcije demonstriraju u posljednjih nekoliko mjeseci


  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH je održala redovnu sjednicu na kojoj je, između ostalog, razmotreno generalno stanje u bosansko-hercegovačkim štampanim medijima. Žalbena komisija zapaža tendenciju drastičnog pada profesionalnih standarda u printanim medijima i izražava svoju zabrinutost zbog neargumentiranih, uvredljivih i huškačkih tekstova koji imaju negativne posljedice po građane i građanke u BiH.

  Žalbena komisija Vijeća za štampu izražava zabrinutost eskalacijom uvreda, diskvalifikacija i netrpeljivosti koje pojedine redakcije printanih medija ispoljavaju ne samo prema kolegama iz drugih medija, već i prema neistomišljenicima, čime se osnovna funkcija medija stavlja u drugi plan. Umjesto promocije dijaloga na sceni imamo pravi medijski rat između pojedinih novinskih kuća, koji šteti ne samo profesiji, već i cjelokupnoj bosansko-hercegovačkoj javnosti

  Zbog svega toga, Žalbena komisija apelira na redakcije štampanih medija u Bosni i Hercegovini da prestanu sa kršenjem novinarskog Kodeksa, da okončaju bespotrebni i besmisleni medijski rat i da afirmiraju slobodno, odgovorno novinarstvo koje će biti u funkciji demokratizacije javnog komuniciranja i ostvarivanja osnovne svoje dužnosti objektivnog i fer informisanja javnosti, te poticanja civilizirane i uljudne komunikacije.


  Članovi/ce Žalbene komisije: predsjedavajući Dr. Enes Osmančević, advokat Dražen Zubak, prof.Dr. Miodrag Živanović, psihologinja Dr. Nada Ler-Sofronić, advokatica Nada Dalipagić, akademski slikar Mr. Goran Janković, urednik Fuad Kovačević i sutkinja Nada Arsenić.

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.