Saopćenje Žalbene komisije, 27.05.2016. godine

Štampa

Datum: Sarajevo, 27.05.2016

 

ŽALBENA KOMISIJA VIJEĆA ZA ŠTAMPU U BiH
samoregulacijskog tijela za štampane i online medije

IZJAVA
povodom izvještavanja medija o ubistvu Arnele Đogić

 


Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH 27. maja/svibnja 2016. godine održala je 67. sjednicu, na kojoj je razmatrano 20 žalbi zaprimljenih u protekla tri mjeseca: 12 žalbi je prihvaćeno jer su utvrđena kršenja Kodeksa za štampu i online medije BiH, a 8 žalbi nije prihvaćeno.

Pored razmatranja žalbi građana na izvještavanje štampe i online medije u BiH, Žalbena komisija je raspravljala i o izvještavanju medija povodom ubistva Arnele Đogić iz Olova.

Izvještavanje medija o ovom zločiu temelji se na navodima optužnice Kantonalnog tužilaštva, koja je javno objavljena na internet stranici Tužilaštva. U toj optužnici su navedeni svi detalji okrutnog zločina nad djevojkom Arnelom Đogić.

Cilj ovakvog izvještavanja o okrutnom zločinu i sa navođenjem detalja ubistva iz optužnice, bio je predočiti javnosti surovost izvršitelja zločina.
Takvo izvještavanje je, u konkretnom slučaju, u interesu javnosti, jer mu je bila namjera pomoći javnosti u donošenju osobnog mišljenja i odluka o ovom tragičnom događaju, uključujući i napore istražnih organa u detaljnom razotkrivanju načina izvršenja teškog krivičnog djela.