Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]ba

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH upućuje upozorenje i apel vlasnicima, urednicima i novinarim


  ŽALBENA KOMISIJA VIJEĆA ZA ŠTAMPU U BIH

  upućuje

  UPOZORENJE I APEL

  VLASNICIMA, UREDNICIMA I NOVINARIMA ŠTAMPE I ONLINE MEDIJA


  Zapaljiva retorika, govor mržnje i ratnohuškački poklici, prijetnje i uvrede na nacionalnoj osnovi preplavili su naslovnice pojedinih medija u BiH i u susjednim zemljama, stvarajući paniku i veliku uznemirenost kod građana Bosne i Hercegovine.

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH upućuje apel i upozorenje urednicima i novinarima štampe i online medija u BiH da se pridržavaju profesionalnih standarda izvještavanja datih u Kodeksu za štampu i online medije BiH, i da ne podliježu političkim pritiscima i širenju ratnohuškačke retorike i govora mržnje.

  Novinari i urednici treba da budu svjesni snage poruke koju šalju putem svojih medija i odgovornosti za publikovane sadržaje. Kodeks za štampu i online medije BiH u Općim odredbama nalaže danovinari „...imaju obavezu da prema javnosti održavaju visoke etičke standarde u bilo kojem trenutku i pod bilo kakvim okolnostima!“.

  Novinari i urednici imaju odgovornost da u ovakvim situacijama povišenih tenzija u zemlji, ne doprinose širenju panike i straha objavljivanjem neprovjerenih i netačnih informacija, nagađanja i pretpostavki. 

  Prenoseći izjave političara, novinari i urednici su obavezni procijeniti da li su te izjave vrijedne objavljivanja i da li su u interesu javnosti ili u interesu i postizanju ciljeva određene političke opcije.

  Komisija također apelira na vlasnike štampanih i online medija u BiH da budu svjesni opasnosti koju mogu i nehotice izazvati objavljivanjem senzacionalističkih naslovnica i tekstova radi povećavanja tiraža i broja klikova, kršeći pri tome kodekse novinarske profesije.

  Posljedice ovakvih huškačkih naslovnica ovaj je region, na žalost, iskusio u nedavnoj prošlosti. Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH apelira na vlasnike štampe i online medija, urednike i novinare da ne dozvole da budu uvučeni u političke igre i sluge dnevno-političkih i ratnohuškačkih igara, ponavljajući greške iz '90tih.

  Press clipping medijskih objava možete pročitati ovdje.

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.