Saopštenje: Četrdeseta sjednica Žalbene komisije Vijeća za štampu u BiH - Neum, mart 2011.

Štampa

30.03.2011.

 

 

ODRŽANA 40. SJEDNICA ŽALBENE KOMISIJE VIJEĆA ZA ŠTAMPU U BiH 

Razmatrane žalbe građana na pisanje medija

 

 

Neum, mart 2011. godine


Redovna sjednica Žalbene komisije Vijeća za štampu u BiH, četrdeseta po redu, održana je u martu mjesecu 2011. godine u Neumu. Ukupno četrnaest (14) žalbi primljeno je od početka godine, odnosno od posljednje sjednice Žalbene komisije.

Na sjednici razmotrene 3 žalbe:

 Prihvaćena 1 žalba: g. Amer Toskić, predsjednik Sindikata grafičkih, izdavačkih i medijskih radnika FBiH povodom članka “Za čije interese radi plaćenik Amer Toskić”, objavljenog u dnevnom listu “SAN” 04.02.’11. godine (prekršen Član 7 – Mogućnost odgovora Kodeksa za štampu BiH);

Nisu prihvaćene 2 žalbe: 1. žalba g. Tarika Sadovića na članak “Šta je radio Ahmetović?”, objavljen 06.03.’11. godine u dnevnom listu “Dnevni avaz”; 2. žalba g. Esada Šejtanića na članak „Ratni zločini: Stotine branitelja na srbijanskom spisku“, objavljen 05.03.2011. godine u „Dnevnom listu“.

Na nivou Sekretarijata, rješeno jedanaest (11) žalbi:

 Medijacijom, objavljivanjem demantija ili reagiranja nakon intervencije Sekretarijata rješene su četiri (4) žalbe: 1. Služba za informisanje opštine Doboj – dnevni list “Press RS”; 2. Sud BiH – magazin “Slobodna Bosna”; 3. Medicinski fakultet Univerziteta u Sarajevu – dnevni list “Dnevni avaz”; 4. G. Muhamed Babić – magazin “BUM”.

Samoregulacijom, objavljivanjem demantija ili reagiranja i prije medijacije Vijeća za štampu u BiH rješena su četiri (4) slučaja: 1. Sektor za odnose sa javnošću Parlamentarne skupštine BiH – dnevni list “Glas Srpske”; 2. Sektor za odnose sa javnošću Parlamentarne skupštine BiH – dnevni list “Press RS”; 3. Ured za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane BiH - dnevni list “Dnevni avaz”; 4. Gđa Elvira Abdić Jelenović – magazin “Slobodna Bosna”.

Ad acta su tri (3) slučaja: 1. G. Milislav Garić, predsjednik UGP “Agrorazvoj”: uputio informaciju o povratnicima u Kalesiju, bez naznake da je u pitanju žalba na pisanje medija; upućen da podnese žalbu u skladu sa Žalbenom procedurom Vijeća za štampu u BiH; 2. G. Savo Budimir – dnevni list “Dnevni avaz”: upućena informacija g. Budimiru o načinu ulaganja prigovora; žalio se na članak objavljen prije godinu, tražeći da se objave nove informacije o predmetu o kojem su ranije izvještavali; upućen da se obrati direktno redakciji; 3. Asocijacija mladih Brčko Distrikta – portali u Brčko distriktu: upit na koji način reagovati na netačne navode objavljene na jednom od brčanskih portala; upućeni da pošalju reagiranje na tekst sa zahtjevom za objavom.