Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Saopćenje Žalbene komisije Vijeća za štampu u BiH povodom neodgovornog i netačnog izvještavanja portala source.ba i drugih web portala o navodnoj smrti javne ličnosti, 12.10.2012.

   

  SAOPĆENJE ŽALBENE KOMISIJE VIJEĆA ZA ŠTAMPU U BIH

  povodom neodgovornog i netačnog izvještavanja portala source.ba
  i drugih web portala o navodnoj smrti javne ličnosti

  Teško kršenje profesionalnog Kodeksa izvještavanja!

  Mediji izvještavaju u interesu javnosti.

  Plasirati informaciju o smrti osobe, koja se nije desila, ne samo da nije u interesu javnosti, već nije niti u interesu medija koji plasira takvu informaciju.


  Žalbena komisija Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini PODSJEĆA urednike web portala da su obavezni da se u svome izvještavanju javnosti striktno pridržavaju Kodeksa za štampu i online medije BiH, i da posebno obrate pažnju na provjeru informacija prije nego ih postave na svoj portal.

  Svaka informacija treba biti potvrđena iz najmanje dva povjerljiva i provjerena izvora prije objavljivanja za javnost.

  Posebno se to odnosi na Član 9 Kodeksa – Privatnost, koji govori o izvještavanju o tragičnim događajima.

  Objavljivanjem neprovjerene i netačne informacije o smrti javne ličnosti, zarad brzine, zarad utrke da se bude prvi i prigrabi što više posjeta na portalu za taj dan, teško je kršenje profesionalnog Kodeksa izvještavanja.

  Neogovorna urednička odluka da se takva neprovjerena informacija objavi, uzrokuje obmanjivanje javnosti, stvaranje konfuzije i navođenje na pogrešne postupke, a iznad svega uzrokuje veliku duševnu bol obitelji i prijateljima osoba o kojima se na takav način potpuno pogrešno i neodgovorno informira javnost. Što reći tek kakvu bol uzrokuje osobi koja se na tako neogovoran način proglašava umrlom!

  Greške ovakve vrste imaju trajne posljedice, to nije greška koja se lako popravlja ispravkom pogrešnih ili nepotpunih navoda ili demantijem.

  Zbog toga, Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH apelira na urednike web portala da budu svjesni svoje profesionalne odgovornosti prema javnosti, i da prednost daju tačnosti i provjerenosti informacija koje objavljuju, pred željom da budu prvi i najbrži, jer je to kratkoročna dobit.

  Takav medij trajno grubi kredibilitet svojih čitatelja/posjetilaca, gubi kredibilitet u profesionalnoj zajednici i u sveukupnoj javnosti.

  Kodeks za štampu i online medije možete naći na stranici Vijeća za štampu u BiH www.vzs.ba

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.