Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  „BORBA PROTIV GOVORA MRŽNJE – samoregulacija, regulacija i praksa“

  VIJEĆE ZA ŠTAMPU U BOSNI I HERCEGOVINI

  Organizuje okrugli sto za urednike i novinare web portala u BiH

  „BORBA PROTIV GOVORA MRŽNJE –

  samoregulacija, regulacija i praksa“

  Četvrtak, 29. novembar/studeni 2012. godine,

  Sarajevo, hotel Bosnia

  Kako poboljšati administriranje komentara korisnika web portala s ciljem zaustavljanja govora mržnje; koje su odredbe i kriterijumi za uređivanje ne-novinarskih sadržaja na web portalima u svjetlu standarda Alijanse nezavisnih vijeća za štampu Evrope – AIPCE ; šta novinari i urednici web portala i Vijeće za štampu u BiH, kao jedino samoregulaciono tijelo za štampane i online medije u BiH, mogu zajednički učiniti kako bi se zaustavilo širenje govora mržnje i diskriminacije u komentarima korisnika portala? Ovo su neka od pitanja na koje će odgovore pružiti Okrugli sto „Borba protiv govora mržnje-samoregulacija, regulacija i praksa“, koji organizuje Vijeće za štampu u BiH, u Sarajevu,hotel Bosnia, 29.novembra/studenog 2012. godine.

  Okrugli sto je namijenjen urednicima i novinarima web portala u BiH, a realizuje se u okviru projekta Vijeća Evrope u BiH „Promocija profesionalizma i tolerancije u medijima u Bosni i Hercegovini“.

  Urednici web portala ne snose odgovornost za sadržaje komentara posjetilaca portala, ali je urednička obaveza ukloniti komentare koji sadrže govor mržnje, diskrimaciju i klevete, i u ekstremnim slučajevima sarađivati sa policijom i tužilaštvima na otkrivanju identiteta lica koje zloupotrebljavaju slobodu govora. Krivični zakoni u BiH, takođe, vrlo jasno definišu zabranu „objavljivanja informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja nekoj vjeri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredijeljenosti“.

  Ipak, samoregulacija ostaje najbolji način ostvarivanja profesionalnih standarda medija, a od septembra 2010. godine mandat Vijeća za štampu u BiH je proširen i na online medije. Stoga će i predstojeći Okrugli sto biti prilika da se govori o značaju primjene principa samoregulacije na web portalima u cilju  sprečavanja  zloupotrebe jednog od osnovnih ljudskih prava – prava na slobodu govora.

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.