Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Jesmo li uistinu različiti? , Mostar 07. 12. 2012.

  VIJEĆE ZA ŠTAMPU U BOSNI I HERCEGOVINI

  organizuje konferenciju


  „UZAJAMNO RAZUMIJEVANJE I TOLERANCIJA –
  Budimo kritični prema optužbama, govoru mržnje i predrasudama“


  Petak, 07. decembar/prosinac 2012.
  Hotel Ero, Mostar


  Kako postići uzajamno razumijevanje među religijskim zajednicama u BiH; ojačati poštovanje i zaštitu prava LGBT zajednice i marginalizovanih grupa kroz prihvatanje drugačijih onakvim kakvi jesu; kako osnažiti profesionalnost medijskog izvještavanja o manjinama u cilju prevencije govora mržnje u javnoj komunikaciji. Ovu su neka od pitanja i tema na koje će odgovore pružiti konferencija koju organizuje Vijeće za štampu u BiH, u saradnji sa Vijećem Evrope-Ured u BiH.
  Konferencija će okupiti predstavnike religijskih zajednica u Bosni i Hercegovini, predstavnike LGBT zajednica u BiH, nevladine organizacije marginalizovanih grupa i manjina, urednike i novinare štampanih, online i elektronskih medija, Ombudsmena za ljudska prava u BiH i zvaničnike institucija BiH. 
  Cilj konferencije je postići uzajamno poštovanje religijskih zajednica u BiH, naročito u dijelovima zemlje gdje pojedine vjerske zajednice čine većinu; poboljšati stanje i zaštititi ljudska prava manjina i LGBT zajednice kroz punu primjenu zakona o zaštiti manjina i LGBT zajednice; povećati profesionalno medijsko izvještavanje o manjinama kroz poštovanje etičkih pravila Kodeksa za štampane i online medije u BiH, te ojačati težnju ka balansiranom i objektivnom novinarstvu bez govora mržnje i huškanja.

  Agendu Konferencije možete preuzeti ovdje.

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.