Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Sedma škola medijske etike za studente novinarstva iz BiH, Sarajevo, 17-22. decembar/prosinac 2012.

  VIJEĆE ZA ŠTAMPU U BOSNI I HERCEGOVINI

  organizuje

  SEDMU ŠKOLU MEDIJSKE ETIKE

  za studente i studentice novinarstva iz Bosne i Hercegovine

  Sarajevo, 17-22. decembar/prosinac 2012.

  Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini i ove godine, po sedmi put zaredom, organizuje Školu medijske etike za najbolje studentice i studente žurnalistike sa univerziteta/sveučilišta iz Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Mostara, Tuzle i Banja Luke, u Sarajevu, od 17. do 22. decembra/prosinca 2012. godine. Učesnici će kroz intenzivan petodnevni program učiti o profesionalnom i etičkom izvještavanju zasnovanom na Kodeksu za štampu i online medije BiH i standardima Alijanse nezavisnih vijeća za štampu Europe-AIPCE, samoregulaciji i regulaciji medija, odgovornosti medija prema javnosti, rodno senzitivnom izvještavanju i drugim temama i vještinama koje će im biti od velike koristi u budućem praktičnom novinarskom radu. Sedmu školu medijske etike svečano će 18.decembra/prosinca otvoriti g. Franz Kaufmann, Treći sekretar u odjelu za kulturu i službu sa javnošću ambasade Savezne Republike Njemačke u BiH i gdja Ljiljana Zurovac, Izvršna direktorica Vijeća za štampu u BiH.

  Predavači Škole medijske etike su eminentni stručnjaci iz zemlje, regiona i Evrope, ove godine, između ostalih, g. Flip Voets, Ombudsman za medije i Generalni sekretar Flamanskog Vijeća za štampu Belgije, dr sc. Lejla Turčilo, docentica na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, gđa Binasa Goralija, koordinatorica za BiH Udruženja „MyRight – Empowers People With Disabilities“, g. Alex Jagi, Interdisciplinarni Majstor multimedije, Motivacijski trener i Trener psihološke samaopomoći, Artflame Cyber Media, Belgija i drugi.

  Ovogodišnja Škola medijske etike je priznata za izborni predmet na Odsjeku žurnalistike Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu. Pohađanje Škole medijske etike na sarajevskom FPN biće vrednovano sa 6 ECTS bodova.

  Vijeće za štampu u BiH organizuje Školu medijske etike uz finansijsku podršku Ambasade Savezne Republike Njemačke u Sarajevu, te fondacije National Endowment for Democracy-NED i organizacije Civil Right Defenders. Takođe, Škola se realizuje u duhu dobre saradnje sa šefovima katedri novinarstva univerziteta/sveučilišta u BiH.

  Posebna vrijednost Škole medijske etike Vijeća za štampu u BiH je rijetko prisutna, a bh. društvu tako potrebna misija jačanja saradnje mladih ljudi iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine, jačanja tolerancije i duha suživota. Druženje, sklapanje novih prijateljstava i kontakata važnih za budući život i profesionalni rad za svakog studenta ostaju više od uspomene, o čemu svjedoči ovogodišnje veliko interesovanje za učešće, kao i iskustva 201 studenta i studentice, učesnika prethodnih šest Škola medijske etike.

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.