Konferencija "Uzajamno razumijevanje i tolerancija - Budimo kritični prema optužbama, govoru mržnje i predrasudama", Mostar, 07. decembar 2012.

Štampa

VIJEĆE ZA ŠTAMPU U BOSNI I HERCEGOVINI

realiziralo konferenciju

UZAJAMNO RAZUMIJEVANJE I TOLERANCIJA

Budimo kritični prema optužbama, govoru mržnje i predrasudama

Mostar, 07.12.2012.

Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini uspješno je organizovalo konferenciju “Uzajamno razumijevanje i tolerancija-budimo kritični prema optužbama, govoru mržnje i predrasudama”. Skup koji je okupio ugledne univerzitetske profesore, predstavnike religijskih, manjinskih i LGBT zajednica u BiH, nevladine organizacije, predstavnike institucija, te novinare i urednike bh.medija, realizovan je u okviru projekta Vijeća Europe “Promocija profesionalizma i tolerancije u medijima u Bosni i Hercegovini”, a u svjetlu obilježavanja međunarodnog Dana ljudskih prava.

Stanje ljudskih prava u BiH je katastrofalno, čak gore nego u Bjelorusiji, čulo se na konferenciji. Istovremeno, istaknut je značaj organizovanja ovakvih skupova upravo u cilju osvjetljavanja problema i njegovog prevazilaženja.

-Važno je otvoreno govoriti o ovim problemima i kako smo istakli u podnaslovu konferencije, važno je biti kritičan prema predrasudama, govoru mržnje, diskriminaciji, netoleranciji i kršenju ljudskih prava, budući da se stvari sve više pogoršavaju. Govor mržnje se uvukao u medije i postaje normalan način komuniciranja-ocijenila je g-dja Ljiljana Zurovac, izvršna direktorica Vijeća za štampu u BiH.

Šefica Ureda Vijeća Europe u BiH g-đa Mary-Ann Hennessey je istakla da je diskriminacija izražena u svim sferama i na svim nivoima bh. društva i vlasti.

-U Ustavu BiH je već na startu jedna grupa ljudi označena kao “ostali”, što znači da društvo ne prihvata osnovnu jednakost među ljudima. To nije problem samo Sejdića i Fincija jer nije samo nacionalnost ono što nas definiše kao ljudska bića. Mi smo mnogo toga, mi smo žene ili muškarci, gay ili straight, religiozni smo ili ne, a nijednu od ovih stvari sistem ne prepoznaje i ne štiti-kazala je g-đa Hennessey.

Na konferenciji se govorilo i o razumijevanju među religijskim zajednicama u BiH, poštovanju prava manjinskih i LGBT zajednica, govoru mržnje u medijima i kako kroz poštovanje Kodeksa za štampu i online medije podići profesionalne standarde izvještavanja o manjinskim, diskriminisanim grupama.

-Govor mržnje se širi u novim oblicima, ja bih rekao zamaskiranim oblicima, koji onda postaju vijest dana, a mediji u trci za tiražom, gledanošću i brojem klikova na internetu posežu za takvim bombastičnim izjavama i imamo to što imamo-ocijenio je novinar i urednik Faruk Kajtaz.

Upozoreno je na marginalizovanost manjinskih grupa, ne samo u Ustavu i zakonima, već i u odnosu društva prema njima, te na raskorak između zakonom zagarantovanih ljudskih prava i realnog stanja poštovanja tih prava.

-Ustav čak ni konstitutivnim narodima ne garantuje ravnopravnost zavisno od toga u kom dijelu zemlje pojedinac živi. U jednom momentu smo većina, a čim pređemo neku granicu smo manjina- kazala je g-đa Senada Sabitović Karić iz Ministarstva za izbjegla i raseljena lica Federacije BiH.

Na konferenciji su, između ostalih, govorili i prof. dr Miodrag Živanović, predsjedavajući Žalbene komisije Vijeća za štampu u BiH i profesor na Filozofskom fakultetu u Banjaluci, socijalna psihologinja prof. dr Nada Ler Sofronić, članica Žalbene komisije Vijeća za štampu u BiH, Svetlana Broz iz NVO Gariwo, Nazif Garib iz Muftijstva mostarskog, arhimandrit Danilo Pavlović, iguman manastira Žitomislić, fra Ivo Marković, crkva sv. Ante u Sarajevu, g. Pavle Kaunitz iz Jevrejske općine Sarajevo i drugi eminentni gosti.