Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Izvršna direktorica Vijeća za štampu u BiH panelista na konferenciji "Internet 2013", Beč, 14-15. februar 2013. godine

   

  OSCE KONFERENCIJA „INTERNET 2013“

  "Oblikovanje politika za unaprijeđenje slobode medija"

  Beč, 14-15. februar 2013.

  Izvršna direktorica Vijeća za štampu u BiH panelista na temu

  „Kako funkcioniše samoregulacija Interneta?

  Izvršna direktorica Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini gospođa Ljiljana Zurovac biće panelista na velikoj međunarodnoj konferenciji „Internet 2013 - Oblikovanje politika za unaprijeđenje slobode medija“, koju organizuje Kancelarija OSCE predstavnika za slobodu medija, u Beču, 14. i 15. februara 2013. godine. Gospođa Zurovac će govoriti na temu „Kako funkcioniše samoregulacija Interneta ?“.Konferencija će okupiti oko 250 učesnika iz 57 zemalja članica OSCE-a, među njima eksperte i ključne predstavnike medija, civilnog društva, akademske zajednice i zakonodavne vlasti koja se bavi medijskom legislativom. Direktan prenos Konferencije „Internet 2013“ može se pratiti na Internetu putem linka http://www.osce.org/event/internet2013 i na društvenoj mreži Twitter http://twitter.com/osce.

  Medijska samoregulacija jedan je od ključnih mehanizama zaštite slobode medija od političkih i ekonomskih pritisaka, te garant zaštite nezavisnosti uređivačkih politika medija. Kako funkcioniše samoregulacija u online medijima; da li je moguće, na koji način i do koje mjere primijeniti principe regulacije i samoregulacije na web portalima; ko bi trebao slijediti novinarske etičke standarde u digitalnom dobu i da li su novinarski kodeksi prilagođeni novom, online okruženju - neka su od pitanja na koje će odgovore i preporuke dati sesija na kojoj će jedan od panelista biti gospođa Zurovac.

  Važno je podsjetiti da je Vijeće za štampu u BiH pionir medijske samoregulacije na području Zapadnog Balkana, sa dvanaestogodišnjom praksom samoregulacije štampanih, a od decembra 2010. godine i online medija. Iskustvo i kompetentnost Vijeća za štampu u BiH, te posvećenost promociji medijskih sloboda i zaštiti prava na slobodu izražavanja, odavno su prepoznati u medijskoj zajednici regiona i Europe.

  Kancelarija OSCE predstavnika za slobodu medija već cijelu deceniju unazad prati izuzetno brz razvoj Interneta i njegovu transformaciju u jedan od najznačajnijih komunikacionih kanala današnjice, te u svojim aktivnostima stavlja akcenat na iznalaženje adekvatnog odgovora na nove uslove funkcionisanja internet medija i opasnosti od ugrožavanja ljudskog prava na slobodu izražavanja na Internetu. Predstojeća Konferencija u Beču nastavak je niza međunarodnih konferencija posvećenih internet medijima, a koje su rezultirale usvajanjem Amsterdamskih preporuka 2003. godine i Preporuka o medijskim slobodama na Internetu 2004. godine. Ovi akti tretiraju Internet kao medijski fenomen i sredstvo za masovnu razmjenu informacija. Tokom 2012. godine, pod mandatom irskog predsjedavanja OSCE - om, pokrenuta je Inicijativa za slobodu Interneta i njegovanje dijaloga između 57 članica OSCE-a o slobodi online medija.

  Na Konferenciji „Internet 2013 - Oblikovanje politika za unaprijeđenje slobode medija“ uz sesiju o samoregulaciji na Internetu na programu su i diskusije na teme „Društveni mediji, građanski aktivizam i sloboda medija“, „Sloboda izražavanja manjina u digitalnoj eri“,“Sloboda izražavanja – prava i odgovornosti“, „Govor mržnje – zabrana, tolerancija ili izazov?“, „Komentari posjetilaca web portala“ i druge. Uvodna izlaganja će održati g. Dawn Nunziato, profesor prava na Univerzitetu „Džordž Vašington“ i g. Yaroslav Skvortsov, dekan Međunarodnog fakulteta za novinarstvo na Institutu za međunarodne odnose iz Moskve.

  Konferenciju u Beču će otvoriti g. Ihor Prokopchuk, predsjedavajući Stalnog odbora Parlamentarne skupštine OSCE-a i stalni predstavnik Ukrajine u OSCE, g. Lamberto Zannier, Generalni sekretar OSCE-a i gđa Dunja Mijatović, OSCE predstavnik za slobodu medija.

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.