Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Potpisan Ugovor podrške Ambasade SR Njemačke Vijeću za štampu u BiH, 01.08.2013. godine

  Podrška Ambasade SR Njemačke Vijeću za štampu u Bosni i Hercegovini u iznosu od 39.995 Eura

  Ambasadorica SR Njemačke, Nj.E. gđa Ulrike Knotz i Izvršna direktorica Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini, gđa Ljiljana Zurovac, potpisale su Ugovor o finansijskoj podršci Ambasade SR Njemačke u Sarajevu Vijeću za štampu u BiH, u iznosu od 39.995 Eura. Finansijska podrška razvoju slobodnog i profesionalnog novinarstva je usmjerena ka projektu “Samoregulacija medija – Pravo na tačno i objektivno informisanje”, koji se odnosi na poboljšanje informisanja građana o njihovim pravima na tačnu, objektivnu i pravovremenu informaciju, te odgovorno medijsko izvještavanje zasnovano na profesionalnim novinarskim odrednicama sadržanim u Kodeksu za štampu i online medije BiH.

  - Demokratija bez slobodne štampe nije moguća, jer sloboda štampe je temelj demokratije – istakla je ambasadorica Knotz prilikom potpisivanja Ugovora, te ocijenila da, s obzirom na pad Indeksa slobode medija u BiH sa 58. na 68. poziciju, u konkurenciji 179 zemalja svijeta, itekako ima prostora i potrebe za daljnjim jačanjem medijskih sloboda u BiH.

  Ugovorom se, takođe, nastavlja finansiranje već razvijenih projekata Vijeća za štampu u BiH, koji traju kontinuirano posljednjih šest godina, kao što su Škola medijske etike za studente novinarstva iz BiH, ove godine će biti održana osma po redu,  i radio emisija  “Vaš glas u medijima – ZOOM”,  sedmična radio emisija koja slušaocima širom BiH pruža informacije o relevantnim temama koje se tiču slobode medija i novinarskog izvještavanja i ljudskih prava.

  Ovim projektima Njemačka ambasada u BiH podržava daljnji razvoj samoregulacije medija kao demokratskog temelja slobode medija i sve značajnijeg preduslova za zemlje kandidate u procesu pristupanja EU, te jačanje poštovanja medijskih sloboda i slobode izražavanja, kao jednog od osnovnih ljudskih prava, garantovanih međunarodnim konvencijama.

  Ambasada SR Njemačke u BiH od 2008. godine pruža finansijsku podršku Vijeću za štampu u BiH u realizaciji njegove važne misije jačanja profesionalnih standarda izvještavanja štampe i online medija,  ostvarenja prava građana na tačno, objektivno i pravovremeno informisanje, te zaštite slobode medija. Ovogodišnja podrška je rezultat dosadašnje profesionalne saradnje i kvalitetnih postignutih rezultata.

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.