Vijeće za štampu u BiH na Skupštini AIPCE, Tel Aviv, 10. i 11. 09. 2013.

Štampa


VIJEĆE ZA ŠTAMPU U BOSNI I HERCEGOVINI
na
15. SKUPŠTINI ALIJANSE NEZAVISNIH VIJEĆA ZA ŠTAMPU EUROPE – AIPCE 2013.
10 – 11. septembar, Tel Aviv, Izrael

 

Vijeće za štampu u BiH učestvovaće na 15. Skupštini Alijanse nezavisnih vijeća za štampu Europe – AIPCE 2013, koja se održava u Tel Avivu, 10. i 11. septembra 2013. godine. Domaćin ovogodišnje Skupštine je Vijeće za štampu Izraela, a povodom 50. godišnjice svog postojanja i rada. Skup će otvoriti g. Šimon Peres, predsjednik Izraela.

 
Predstavnici Vijeća za štampu u BiH na 15. AIPCE Skupštini su: gđa Ljiljana Zurovac, Izvršna direktorica Vijeća za štampu u BiH; g. Dario Novalić, predsjednik Upravnog odbora Vijeća za štampu u BiH i direktor i glavni urednik magazina „Start“ i g. Dejan Jazvić, član Upravnog odbora Vijeća za štampu u BiH i urednik dnevnog lista „Večernji list BiH“.


Alijansa nezavisnih vijeća za štampu Europe okuplja predstavnike iz 31 zemlje. Na Skupštini će biti prezentirani godišnji izvještaji o radu članica AIPCE-a u proteklih godinu dana, te razmjenjena iskustva i mišljenja o aktuelnim temama i izazovima na polju samoregulacije medija, medijskih sloboda i slobode izražavanja.


Na programu ovogodišnje Skupštine AIPCE su panel diskusije o ulozi Vijeća za štampu u uslovimakonstantnih promjenau novinarstvu, mogućnostima zaštite privatnosti u eri ekspanzije interneta i društvenih mreža, slobodi govora i medijskoj legislativi, usklađenosti postojećih etičkih novinarskih normi i kodeksa sa tehnološki sve naprednijim mogućnostima i sadržajima online medija,te mogućnostima i načinima moderiranja komentara posjetilaca web portala, specifičnostima izvještavanja sa konfliktnih područja i autonomiji novinarstva kao profesije.


Odlazak predstavnika Vijeća za štampu u BiH na ovogodišnju skupštinu AIPCE-a omogućili su Ambasada Savezne Republike Njemačke u BiH i Civil Right Defenders.
Pregled aktivnosti Vijeća za štampu u BiH između dvije godišnje skupštine AIPCE – a možete pročitati ovdje.