Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  VIII Škola medijske etike za studente novinarstva iz BiH, Konjic, 16-23.11.2013.

  VIJEĆE ZA ŠTAMPU U BOSNI I HERCEGOVINI
  organizuje
   
  VIII ŠKOLU MEDIJSKE ETIKE
  za studente i studentice novinarstva iz Bosne i Hercegovine
   
  Konjic, 16 - 23. novembar/studeni 2013.
   
  Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini i ove godine, po osmi put zaredom, organizuje Školu medijske etike za studentice i studente novinarstva sa univerziteta/sveučilišta iz Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Mostara, Tuzle i Banja Luke. Osma škola medijske etike će se održati u Konjicu, od 16. do 23. novembra/studenog 2013. godine.
   
  Vijeće za štampu u BiH do sada je realiziralo sedam Škola medijske etike, u kojima su naobrazbu o samoregulaciji medija i medijskog etici stekli 236 studenta i studentice novinarstva iz BiH. Učesnici su bili studenti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta „Džemal Bijedić" u Mostaru, Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banja Luci, Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu i Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.
   
  2012. godine Fakultet političkih nauka u Sarajevu potpisao je Sporazum s Vijećem za štampu u BiH o priznavanju edukacije u Školi medijske etike svojim studentima kao izbornog predmeta, s kreditom od 6 ECTS bodova.
   
  Škola medijske etike studentima žurnalistike pruža mogućnost sticanja dodatnih znanja o principima medijske samoregulacije i regulacije, Kodeksu za štampu i online medije BiH, medijskoj legislativi, evropskoj praksi i standardima slobodnog i profesionalnog medijskog izvještavanja. U prošloj godini u program je uključena specijalistička radionica „Izvještavanje o marginaliziranim grupama i osobama sa invaliditetom“, a u ovoj godini dodata je i specijalistička radionica „Izvještavanje iz Parlamenta“, predavanje „Govor mržnje nije sloboda govora“, a također i „Lokalni mediji u interesu javnosti“. Raznovrstan i intenzivan program zasnovan je na praktičnim primjerima medijskog izvještavanja. Veliki doprinos realizaciji Škola dali su istaknuti predavači iz Bosne i Hercegovine, Regiona i Europe, te članovi Alijanse nezavisnih Vijeća za štampu Europe - AIPCE.
   
  Znanja stečena u Školi medijske etike studentima olakšavaju budući profesionalan rad u medijima, a često su i osnov za dalje istraživanje u oblasti medijske etike i pisanje seminarskih i diplomskih radova. Uz sticanje dodatnih znanja, učešće u Školi medijske etike je takođe i prilika za upoznavanje i druženje sa kolegama studentima, te sklapanje novih prijateljstava i budućih profesionalnih kontakata.
   
  Vijeće za štampu u BiH organizuje Školu medijske etike uz finansijsku podršku Ambasade Savezne Republike Njemačke u Sarajevu, fondacije National Endowment for Democracy - NED, organizacije Civil Right Defenders i Vijeća Europe.

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.