2. dan VIII Škole Medijske etike Vijeća za štampu u BiH, Konjic, 18.11.2013.

Štampa

18.11.2013.

2.DAN VIII ŠKOLE MEDIJSKE ETIKE VIJEĆA ZA ŠTAMPU U BiH


Do novih znanja kroz specijalističke radionice

Zašto crna hronika najbolje prodaje štampu; kako se svaka priča može posmatrati i iz pravosudnog ugla; zašto je u medijskom izvještavanju nužno praviti jasnu razliku između osumnjičenog, optuženog i osuđenog, te kako Kodeks za štampu i online medije BiH štiti presumpciju nevinosti–ovo su ključna pitanja na koje je odgovore pružila specijalistička radionica „Etika izvještavanja iz sudova“, koja je održana drugog radnog dana VIII Škole medijske etike Vijeća za štampu u BiH. Iskustvo višegodišnjeg izvještača iz sudova sa studentima je podijelio  g. Denis Džidić, zamjenik glavne i odgovorne urednice Balkanske istraživačke mreže (BIRN) u BiH. Predstavljene su i Preporuke za medijske izvještače sa sudova u izvještavanju o istragama i sudskim procesima, te emitovan dokumentarni film u produkciji BIRN-a „Većina počinje ovdje“.


Na programu drugog radnog dana VIII Škole medijske etike bila je i specijalistička radionica „Izvještavanje o marginalizovanim grupama i osobama sa invaliditetom“. Pod motom „Kako me oslovljavaš, tako me doživljavaš“, studenti su se upoznali sa odredbama Kodeksa o načinu predstavljanja osoba sa invaliditetom u medijima“ i Konvencijom Ujedinjenih nacija o pravima osoba sa invaliditetom. Vrlo nadahnuto i inspirativno predavanje, uz demonstraciju praktičnih primjera iz života, održale su gđa Binasa Goralija, koordinatorica za BiH Udruženja "My Right – Empower People with Disabilities“; gđa Maida Agić, predstavnica Udruženja roditelja djece sa Down sindromom i gđa Ira Adilagić, članica Udruženja gluhih Kantona Sarajevo.


-Danas smo ovdje jer imamo vjeru i nadu da ćete upravo vi, mladi ljudi, budući profesionalni novinari, raditi na promjeni postojeće, stereotipne i diskriminirajuće slike osoba sa invaliditetom u medijima –poručila je gđa Goralija studentima.


Popodnevni sati drugog radnog dana bili su rezervisani za predavanja „Govor mržnje u medijima i posljedice“ i „Politička kultura na internetu“. U kakvim se sve oblicima pojavljuje govor mržnje u medijima; gdje je granica između govora mržnje i prava na slobodu izražavanja; o fenomenu hiperprodukcije informacija u online medijima i društvenim mrežama; ključnim karakteristikama političke kulture na internetu u kontekstu bh. društva – izlagao je doc.dr Enes Osmančević, profesor Filozofskog fakulteta u Tuzli i član Žalbene komisije Vijeća za štampu u BiH.


-Tehnologija sama po sebi nije ni dobra, ni loša, ni neutralna, ona uvijek djeluje u određenom kulturnom kontekstu – istakao je doc. dr Osmančević apelujući na studente da tehnološki napredne mogućnosti proizvodnje i širenja informacija koriste etički i na dobrobit društveno korisnog komuniciranja.


VIII Škola medijske etike Vijeća za štampu u BiH  zvanično je počela 17.novembra 2013. godine u Konjicu i okupila je 47 studenata novinarstva sa šest fakulteta žurnalistike Univerziteta/Sveučilišta u Mostaru, Sarajevu, Banja Luci, Istočnom Sarajevu i Tuzli. Finansiranje Škole medijske etike Vijeća za štampu u BiH je podržano od Ambasade SR Njemačke u BiH, fondacije National Endowment for Democracy – NED, Vijeća Evrope i organizacije Civil Right Defenders.