Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  5. dan VIII Škole medijske etike Vijeća za štampu u BiH, Konjic, 21.11.2013.

  5. DAN VIII ŠKOLE MEDIJSKE ETIKE VIJEĆA ZA ŠTAMPU U BiH
  Diplomate i mediji


  Nova zanimljiva i korisna predavanja u kombinaciji sa praktičnim vježbama obilježila su peti radni dan VIII Škole medijske etike Vijeća za štampu u BiH. Program je započeo temom „Lokalni mediji i javni interes“. O važnosti lokalnih medija za građane, javnom interesu i uređivačkoj politici lokalnih medija, te iskustvima iz profesionalne novinarske prakse govorile su gđa Mirsada Ćosić, direktorica i glavna i odgovorna urednica Radija Konjic i gđa Vesna Begtašević, novinarka i urednica Radija Konjic. Gošće su poručile mladim kolegama kako ne trebaju biti u strahu da nakon završetka studija pokucaju na vrata svojih lokalnih medija i traže bilo kakav vid prakse, volontiranja ili čak zaposlenja. Naglasile su da je Radio Konjic otvoren za primanje studenata na jednogodišnje stažiranje, uz mogućnost stalnog zaposlenja.


  Na programu petog radnog dana bilo je i predavanje „Diplomate i mediji – saradnja i konflikt između novinara i ambasada“, koje je održao g. Jens Wagner, prvi sekretar za kulturu, štampu i protokol Ambasade SR Njemačke u BiH.


  Studenti novinarstva, polaznici VIII Škole medijske etike Vijeća za štampu u BiH, više od jednoga sata postavljali su vrlo direktna, pa čak i provokativna pitanja, na koja je g. Wagner rado odgovorio. Studente su, između ostalih, interesovale teme poput zapošljavanja u EU, „odlivu mozgova“, slika Bosne i Hercegovine u njemačkim  medijima te poređenja sistema samoregulacije u BiH i Njemačkoj.


  Veći dio petog radnog dana studenti su  kroz praktičan rad, simulirajući rad Žalbene komisije Viujeća za štampu u BiH, realizirali važnost primjene profesionalnih standarda datih u Kodeksu za štampu i online medije BiH. Praktične vježbe je vodio prof. dr Miodrag Živanović, predsjedavajući Žalbene komisije Vijeća za štampu u BiH.


  VIII Škola medijske etike Vijeća za štampu u BiH  zvanično je počela 17.novembra 2013. godine u Konjicu i okupila je 47 studenata novinarstva sa šest fakulteta žurnalistike Univerziteta/Sveučilišta u Mostaru, Sarajevu, Banja Luci, Istočnom Sarajevu i Tuzli. Finansiranje Škole medijske etike Vijeća za štampu u BiH je podržano od Ambasade SR Njemačke u BiH, fondacije National Endowment for Democracy – NED, Vijeća Evrope i organizacije Civil Right Defenders.

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.