Saopštenje povodom ucjena i napada na portal klix.ba, 06.01.2014.

Štampa
VIJEĆE ZA ŠTAMPU U BOSNI I HERCEGOVINI

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

POVODOM UCJENA I NAPADA NA PORTAL KLIX.BA


Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini zahtjeva od policije, tužilaštva i drugih nadležnih institucija hitno otkrivanje ucjenitelja i počinitelja hakerskog napada na portal Klix.ba i njihovo strogo kažnjavanje!

Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini, samoregulacijsko tijelo za štampane i online medije, oštro osuđuje pritisak, prijetnje i ucjene, te hakerski napad na portal Klix.ba.

Ucjena i napad na portal Klix.ba je kriminalni akt i izuzetno drzak pokušaj korištenja medija za vlastitu korist pod prijetnjom i ucjenom. Onemogućavanje slobodnog rada medija predstavlja napad na slobodu medija i slobodu informisanja kao jedan od osnovnih temelja demokratskog društva.

Za sada nepoznate osobe poslale su e-mail poruku redakciji portala Klix.ba sa zahtjevom da objavi vijest sa apelom za pomoć izvjesnoj osobi pod imenom „Ajet“. Nakon pritiska na urednika portala, prijetnji i ucjena, uslijedio je hakerski napad na portal Klix.ba, čime mu je onemogućen slobodan rad.

Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini zahtjeva od policije, tužilaštva i drugih nadležnih institucija hitno otkrivanje ucjenjivača i počinitelja hakerskog napada na portal Klix.ba i njihovo najstrožije kažnjavanje.

Upravni odbor


Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini

Press clipping medijskih objava povodom Saopštenja možete pročitati ovdje.