Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  UNESCO konferencija povodom Svjetskog dana slobode medija, Pariz, 05-06.maj 2014.


  UNESCO KONFERENCIJA
  Svjetski dan slobode medija 2014
  Pariz, 05 – 06. maj 2014.

  Izvršna direktorica Vijeća za štampu u BiH moderatorica završnice Konferencije i članica žirija za dodjelu nagrade „Guillermo Cano“

  Svjetski dan slobode medija, 03.maj, i ove godine će biti obilježen velikom UNESCO konferencijom, koja će se održati u Parizu, 05 – 06. maja 2014. godine. Učesnica prestižnog svjetskog skupa, koji okuplja medijske radnike, organizacije za slobodu medija i specijalizirane agencije Ujedinjenih nacija, biće i Izvršna direktorica Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini gđa Ljiljana Zurovac. Gđa Zurovac će biti jedna od moderatorica završne sesije Konferencije tokom koje će biti usvojena Pariška deklaracija, te članica međunarodnog žirija za dodjelu novinarske nagrade za slobodu medija „Guillermo Cano“.

  Svjetski dan slobode medija obilježava se s ciljem podizanja svijesti  o značaju slobode i nezavisnosti  medija, kao jednom od ključnih uslova za izgradnju i očuvanje demokratije. Odluku o obilježavanju Svjetskog dana slobode medija donijela je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1993. godine.

  Ističući značaj poštovanja ljudskih prava na slobodu mišljenja i izražavanja, suštinski važnih za demokratiju, društveni napredak i ljudsko dostojanstvo, generalni sekretar UN Ban Ki Mun i generalna sekretarka UNESCO-a Irina Bokova pozvali su sve zemlje članice UN, pojedince i organizacije da se aktivno uključe u borbu za slobodu medija i slobodu izražavanja.

  Poziv na aktivnu borbu za slobodu medija

  „Novinarstvo pruža platformu za diskusiju o širokom spektru pitanja razvoja - od razvoja životne sredine i naučnog napretka, preko razvoja rodne ravnopravnosti  i angažmana mladih do izgradnje mira . Samo kad su slobodni, novinari mogu pratiti, istraživati i kritikovati javne politike i upravljanje. U mnogim zemljama novinari i medijski radnici se suočavaju sa sistemskim preprekama za istinito izvještavanje, od cenzure, preko zastrašivanja, napada i hapšenja, pa čak do atentata. Ovakvi slučajevi svjedoče da je sloboda medija krhka i da se aktivno mora braniti“, ističe se u zajedničkoj izjavi Ki Muna i Bokove.

  „Generalna skupština UN nedvosmisleno osuđuje sve napade i svako nasilje nad novinarima i medijskim radnicima. Vlade zemalja imaju obavezu djelovati u pravcu zaštite novinara i drugih medijskih radnika“, poručili su generalni sekretar UN i generalna sekretarka UNESCO-a.

  Zajedničku izjavu g. Ban Ki Muna i gđe Irine Bokove, u cjelosti možete pročitati ovdje.

  U fokusu ovogodišnje UNESCO konferencije, kao centralnog događaja obilježavanja Svjetskog dana slobode medija, biće problem bezbjednosti novinara i borbe protiv nekažnjivosti napada na novinare. Na programu Konferencije su tematske sesije: „Sloboda medija za bolju budućnost: Oblikovanje razvojne agende za period poslije 2015“; „Razvoj i vladavina zakona u pogledu bezbjednosti novinara i borbe protiv nekažnjivosti napada na novinare“; „Svjetski trendovi u izvještavanju: Korak naprijed“, „Tranzicija ka javnim medijskim servisima u zemljama južnog Mediterana“, „Pristup informacijama i razvojna agenda za period poslije 2015“ i druge. U okviru Konferencije će se održati i pripremni sastanak za organizaciju Međunarodnog dana za okončanje nekažnjivosti napada na novinare, koji će se prvi put obilježiti 2. novembra 2014. godine.

  Ahmet Sik laureat nagrade „Guillermo Cano“

  Na Svjetski dan slobode medija odaje se  priznanje svim novinarima koji su izgubili život radeći svoj posao, a UNESCO dodjeljuje nagradu za slobodu medija “Guillermo Cano”, nazvanu po kolumbijskom novinaru koji je ubijen ispred redakcije lista El Espectador u Bogoti 17. decembra 1986. godine zbog članaka koji su smetali narko - kartelima. Nagrada se dodjeljuje zaslužnim pojedincima, organizacijama ili institucijama za izuzetan doprinos odbrani slobode medija, a ovogodišnji laureat je turski novinar Ahmet Sik (44).

  Bogatu novinarsku karijeru Sik je gradio istražujući korupciju i kršenja ljudskih prava. Zbog svojih kritičkih tekstova uhapšen je i pritvoren 03.marta 2011. godine, pod optužbom da sarađuje sa terorističkom organizacijom. Sik je uhapšen baš uoči objavljivanja njegove knjige „Vojska imama“, koja je oduzeta i zabranjena. Pušten je iz pritvora u martu 2012. godine. Dok čeka suđenje, Sik nastavlja sa svojim istraživačkim novinarskim radom. Tokom ljeta 2013. godine povrijeđen je tokom izvještavanja o demonstracijama u parku Gezi u Istanbulu.

  Nagrada „Guillerno Cano“, u novčanom iznosu od 25.000 dolara, novinaru Ahmetu Siku biće uručena 02.maja 2014. na svečanoj ceremoniji u sjedištu UNESCO-a u Parizu.

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.