Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Realizovana Studijska posjeta Savjeta za etiku Makedonije, Sarajevo, 26-29.06.2014.

  VIJEĆE ZA ŠTAMPU U BOSNI I HERCEGOVINI

  realizovalo edukativni program

  “Regionalni dijalog i razmjena iskustava uspješne prakse medijske samoregulacije”

  Članovi Savjeta za etiku Makedonije boravili u studijskoj posjeti Vijeću za štampu u Bosni i Hercegovini

  Sarajevo, 26 - 29. jun/lipanj 2014. godine

  Vijeće za štampu u BiH je organizovalo i uspješno realizovalo edukacijski program Studijske posjete Savjeta za etiku Makedonije „Regionalni dijalog i razmjena iskustva uspješne prakse medijske samoregulacije“. Sedmočlana delegacija kolega iz Makedonije boravila je u posjeti Vijeću za štampu u BiH od 26. do 29. juna/lipnja 2014. godine. Upoznavanje sa načinom rada Vijeća za štampu u BiH i praksom Žalbene komisije u donošenju odluka po žalbama građana na izvještavanje štampe i online medije – ključni su aspekti boravka makedonske delegacije.

  - Mi smo tek u fazi formiranja Žalbene komisije, predstoji nam mnogo izazova i problema, a iskustva Vijeća za štampu u BiH biće nam od izuzetne pomoći. Kroz uvid u praksu vaše Žalbene komisije, i uopšte vašeg Vijeća za štampu, te diskusiju o načinu vašeg rada, već smo uočili nekoliko ključnih stvari na koje ćemo i mi u Makedoniji morati obratiti pažnju. Istakla bih da su saznanja koja smo stekli, rijetko vrijedno iskustvo. Iskustvo koje ste nam prenijeli i vaše nesebično profesionalno davanje znanja su od neprocjenjive vrijednosti za naš budući rad i rad Savjeta za etike Makedonije - kazala je Vesna Rosoklija, zamjenica člana Upravnog odbora Savjeta za etiku Makedonije.

  Tokom trodnevnog intenzivnog programa bilo je riječi i o izazovima i problemima sa kojima se suočavaju samoregulacijska tijela u regionu, primjeni profesionalnih novinarskih standarda, praksi primjene Člana 10 Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda i preporukama Vijeća Evrope, važnosti sprovođenja postupka medijacije prije pokretanja sudskog procesa po osnovu tužbe za klevetu, govoru mržnje u medijima, te organizacionim aspektima funkcionisanja samoregulacijskih tijela.

  - Posjeta Vijeću za štampu u BiH je bila odlična prilika za naš Savjet za etiku da vidi konkretne primjere rada. Sve što smo čuli i vidjeli biće od velike koristi za naše Vijeće – istakao je Dejan Georgijevski, predsjednik Centra za razvoj medija Makedonije.

  U delegaciji Savjeta za etiku Makedonije su bili Anita Dimitrijevska, zamjenica člana Upravnog odbora, Dragan Antonovski, član Upravnog odbora, Bekim Ajdini, urednik dnevnog lista Koha, Filip Gjurčinovski iz Samostalnog sindikata novinara i medijskih radnika Makedonije, Sefer Tahiri, profesor South East European univerziteta, Vesna Rosoklija, zamjenica Člana upravnog odbora i Dejan Georgijevski, predsjednik Centra za razvoj medija Makedonije. Sa kolegama iz Makedonije iskustva su podijelili Ljiljana Zurovac, Izvršna direktorica Vijeća za štampu u BiH, Dejan Jazvić, član Upravnog odbora Vijeća za štampu u BiH, Maida Bahto Kestendžić, projekt koordinatorica za žalbe, te članovi Žalbene komisije, prof. dr Miodrag Živanović, doc. dr Enes Osmančević, Nada Arsenić, Milan Šutalo, Dražen Zubak, Fuad Kovačević, Muhamed Jusić i doc. dr Zlatiborka Popov Momčinović.

  Studijska posjeta Savjeta za etiku Makedonije još jedna je u nizu potvrda da su znanje, uspješnost i iskustvo Vijeća za štampu u BiH prepoznati u regionalnoj i međunarodnoj medijskoj zajednici, te predstavljaju model za razvoj samoregulacijskih tijela u zemljama Jugoistočne Evrope.

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.