Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Vijeće za štampu u BiH na skupštini AIPCE, Brisel, 09-10.10.2014. godine

  VIJEĆE ZA ŠTAMPU U BiH na 16. SKUPŠTINI AIPCE

  ALIJANSA NEZAVISNIH VIJEĆA ZA ŠTAMPU EVROPE – AIPCE
  09 – 10. oktobar/listopad, 2014. - Brisel, Begija

  Nezavisna vijeća za štampu Evrope jačaju svoju saradnju

   

  Kao punopravni član AIPCEa - Vijeće za štampu u BiH je i ove godine bilo dio godišnje Skupštine Alijanse nezavisnih vijeća za štampu Evrope – AIPCE 2014. Skupština je održana u Briselu, 09. i 10. oktobra/listopada, 2014. godine, a organizatori za ovu godinu bila su dva belgijska samoregulacijska tijela, Valonsko i Flamansko Vijeće za štampu Belgije, uz podršku Evropske komisije.

  PHOTONEWS 10495578-006

   

  Na skupštini je bilo prisutno više od 100 učesnika iz vijeća za štampe Evrope i svijeta, a predstavnice Vijeća za štampu u BiH na 16. AIPCE Skupštini bile su gđa Ljiljana Zurovac, Izvršna direktorica i gđa Maida Bahto-Kestendžić, Projekt koordinatorica za žalbe.

   Za predstavnike AIPCE-a gradonačelnik Brisela upriličio je prijem 
   u Gradskoj vijećnici u Briselu
   

  Glavna tema ovogodišnje Skupštine bila je definiranje Staretegije budućeg djelovanja Alijanse i definiranje uvjeta članstva za nova samoregulacijska tijela u Evropi.

  Alijansa je potvrdila da punopravni članovi Alijanse nezavisnih vijeća za štampu Evrope, mogu da čine samoregulacijska tijela koja djeluju nezavisno, i koja su geografski locirana u zemljama Evrope ili zemaljama članicama Vijeća Evrope. U isto vrijeme, Alijansa je potvrdila i svoju opredijeljenost za nastavak saradnje sa vijećima za štampu iz svijeta.

  Jačanje saradnje i komunikacije između svojih članova bit će prioritet u budućem radu Alijanse, putem redovne komunikacije i razmjena informacija putem zajedničke google grupe i dinamičnog web portala. U cilju lakšeg i produktivnijeg organiziranja godišnjih susreta i zajedničkog rada, imenovana je radna grupa s mandatom od godinu dana, od predstavnika Vijeća za štampu iz tri države članice, koja će raditi pripremu za narednu Skupštinu.

  Također se diskutiralo o evoluciji u samoregulaciji medija, te o Evropskoj Uniji i slobodi štampe, a predstavljeni su i izvještaji i planovi za podršku medijima do 2020. godine, od Generalnog direktorata za komunikacijske mreže, sadržaj i tehnologiju i Generalnog direktorata za proširenje, Evropeske komisije. Posebno zanimljiva je bila  prezentacija praktičnih slučajeva tužbi na medije i odluka Evropskog suda za ljudska prava, po osnovu Člana 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima - Sloboda izražavanja, koje je predstavio dr. Dirk Voorhoof sa Gent Univerziteta, u okviru teme "Evropski sud za ljudska prava na barikadama za slobodu štampe i novinarstva?".

  Sedamnaesta godišnja Skupština Alijanse nezavisnih vijeća za štampu Evrope – AIPCE 2015, biće održana u Beču, Austrija.

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.