Saopštenje Koalicije za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje

Štampa

Saopštenje Koalicije za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje povodom prijetnji upućenih Banjalučkom udruženju kvir aktivista (B.U.K.A.)

Koalicija za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje najoštrije osuđuje govor mržnje i prijetnje upućene aktivistima i aktivistkinjama Banjalučkog udruženja kvir aktivista koji su ovih dana bez prestanka izražavani na društvenim mrežama, te su usljed izostanka bilo kakve reakcije državnih institucija kulminirali verbalnim napadom na jednu aktivistkinju ovog udruženja.

Neshvatljivo je da se u Republici Srpskoj čiji Krivični zakon prepoznaje zločin iz mržnje i predviđa njegovo kažnjavanje, javne prijetnje i otkrivanje njihovih ličnih podataka i fotografija preko društvenih mreža, te presretanje na javnim mjestimau cilju zastrašivanja i ugrožavanja sigurnosti žrtava motivisani njihovom seksualnom orijentacijom i aktivističkim angažmanom, ne smatraju krivičnim djelima koja moraju biti istražena i procesuirana.

Članice Koalicije za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje svjesne položaja LGBT osoba u izraženo homofobnom bh. društvu, smatraju da je neophodno proaktivnije djelovati da bi se suzbila netrpeljivost prema LGBT osobama i da bi se jasno izrazila državna osuda svakog oblika diskriminacije i nasilja nad ovim osobama. Apelujemo na policiju i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske da preuzmu sve neophodne mjere da adekvatno istraže ovaj slučaj, te otkriju počinitelje ovih krivičnih djela i omoguće njihovo daljnje procesuiranje, te sankcionisanje odgovornih osoba.

 

Članice Koalicije za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje