Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Reagiranje Vijeća za štampu u BiH na policijski pretres i blokiranje redakcije klix.ba, 29.12.2014.

  29.12.2014
   

  REAGIRANJE

  NA POLICIJSKI PRETRES I BLOKIRANJE REDAKCIJE KLIX.BA

  Današnji atak policije na redakciju portala klix.ba je
  atak na pravo javnosti da zna i da bude informirana!

  Ovakav postupak najgore vrste pritisaka na slobodu informiranja i slobodu medija,
  direktan je pokušaj zastrašivanja novinara da objavljuju informacije u javnom interesu
  i slanje poruke šta će se dogoditi svakome mediju koji objavljuje istinu.

  Uz punu podršku uredništvu i novinarima portala klix.ba - Vijeće za štampu u BiH oštro reagira na suzbijanje slobode informiranja u javnom interesu, upadom kriminalističke policije MUPa RS i Kantona Sarajevo, pretresom i potpunom blokadom rada portala klix.ba.

  Direktori portala klix.ba, Dario i Mario Šimić, gl. odg. urednik Jasmin Hadžiahmetović i novinarka Edita Gorinjac, bili su tokom cijeloga dana izolirani u redakciji i onemogućen im je bio bilo kakav kontakt sa kolegama novinarima. Također je drugima novinarima klixa onemogućen boravak u redakciji i redovan rad, i izrečena zabrana ovjavljivanja infromacija o pretresu!
  Ovakav nečuven atak na slobodu medija i ugrožavanje slobode izražavanja, kao i tretman novinara klixa od strane policije, nedopustiv je u društvu koje se smatra demokratskim, to je ponašanje policijske države i diktatorskih režima.

  Zbog snimka, kojeg je portal klix.ba nedavno objavio, a na kojem Željka Cvijanović govori o kupovini glasova u Narodnoj skupštini RS, sudskim nalogom Općinskog suda u Sarajevu, kriminalna policija je tokom cijeloga dana vršila pretres redakcije klix.ba, i zaplijenila laptope, hard diskove, CDove, USB stickove, kancelarijski matrijal, pa čak i privatne mobitele novinara.

  Umjesto da se bavi problemom na koji je ovaj medij ukazao objavivši snimku – na moguće kupovanje glasova radi dobijanja parlamentarne većine u Narodnoj skupštini RS, policija, uz sudsko odobrenje, novinare portala klix.ba tretira kao kriminalce.

  Ovakav postupak najgore vrste pritisaka na slobodu informiranja i slobodu medija, direktan je pokušaj zastrašivanja novinara da objavljuju informacije u javnom interesu i slanje poruke šta će se dogoditi svakome mediju koji objavljuje istinu. To se ne smije dopustiti.

  Novinari i mediji, Zakonom o zaštiti od klevete, krivičnim zakonima u BiH, Kodeksom za štampu i online medije, i svim preporukama i deklaracijama o slobodi medijskog izvještavanja i izražavanja datih od Vijeća Europe, imaju puno pravo da zaštite izvor informacija i da te informacije objavljuju u interesu javnosti.

  Današnji atak policije na redakciju portala klix.ba je atak na pravo javnosti da zna i da bude informirana!


  Upravni odbor Vijeća za štampu u BiH

  Press Clipping medijskih objava povodom Reagiranja Vijeća za štampu u BiH možete pročitati ovdje.

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.