Reagiranje Vijeća za štampu u BiH na policijski pretres i blokiranje redakcije klix.ba, 29.12.2014.

Štampa

29.12.2014
 

REAGIRANJE

NA POLICIJSKI PRETRES I BLOKIRANJE REDAKCIJE KLIX.BA

Današnji atak policije na redakciju portala klix.ba je
atak na pravo javnosti da zna i da bude informirana!

Ovakav postupak najgore vrste pritisaka na slobodu informiranja i slobodu medija,
direktan je pokušaj zastrašivanja novinara da objavljuju informacije u javnom interesu
i slanje poruke šta će se dogoditi svakome mediju koji objavljuje istinu.

Uz punu podršku uredništvu i novinarima portala klix.ba - Vijeće za štampu u BiH oštro reagira na suzbijanje slobode informiranja u javnom interesu, upadom kriminalističke policije MUPa RS i Kantona Sarajevo, pretresom i potpunom blokadom rada portala klix.ba.

Direktori portala klix.ba, Dario i Mario Šimić, gl. odg. urednik Jasmin Hadžiahmetović i novinarka Edita Gorinjac, bili su tokom cijeloga dana izolirani u redakciji i onemogućen im je bio bilo kakav kontakt sa kolegama novinarima. Također je drugima novinarima klixa onemogućen boravak u redakciji i redovan rad, i izrečena zabrana ovjavljivanja infromacija o pretresu!
Ovakav nečuven atak na slobodu medija i ugrožavanje slobode izražavanja, kao i tretman novinara klixa od strane policije, nedopustiv je u društvu koje se smatra demokratskim, to je ponašanje policijske države i diktatorskih režima.

Zbog snimka, kojeg je portal klix.ba nedavno objavio, a na kojem Željka Cvijanović govori o kupovini glasova u Narodnoj skupštini RS, sudskim nalogom Općinskog suda u Sarajevu, kriminalna policija je tokom cijeloga dana vršila pretres redakcije klix.ba, i zaplijenila laptope, hard diskove, CDove, USB stickove, kancelarijski matrijal, pa čak i privatne mobitele novinara.

Umjesto da se bavi problemom na koji je ovaj medij ukazao objavivši snimku – na moguće kupovanje glasova radi dobijanja parlamentarne većine u Narodnoj skupštini RS, policija, uz sudsko odobrenje, novinare portala klix.ba tretira kao kriminalce.

Ovakav postupak najgore vrste pritisaka na slobodu informiranja i slobodu medija, direktan je pokušaj zastrašivanja novinara da objavljuju informacije u javnom interesu i slanje poruke šta će se dogoditi svakome mediju koji objavljuje istinu. To se ne smije dopustiti.

Novinari i mediji, Zakonom o zaštiti od klevete, krivičnim zakonima u BiH, Kodeksom za štampu i online medije, i svim preporukama i deklaracijama o slobodi medijskog izvještavanja i izražavanja datih od Vijeća Europe, imaju puno pravo da zaštite izvor informacija i da te informacije objavljuju u interesu javnosti.

Današnji atak policije na redakciju portala klix.ba je atak na pravo javnosti da zna i da bude informirana!


Upravni odbor Vijeća za štampu u BiH

Press Clipping medijskih objava povodom Reagiranja Vijeća za štampu u BiH možete pročitati ovdje.