Saopćenje Žalbene komisije Vijeća za štampu u BiH povodom prijedloga Zakona o javnom redu i miru RS, 01.02.2015.

Štampa

01.02.2015

ŽALBENA KOMISIJA VIJEĆA ZA ŠTAMPU U BIH

SAOPĆENJE ZA MEDIJE

POVODOM PRIJEDLOGA ZAKONA O JAVNOM REDU I MIRU RS BiH

Usvajanjem ovakvoga zakona bosanskohercegovačko društvo bi krenulo autoritarnim putem i potpuno zaustavilo procese demokratske konsolidacije u BiH

Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH je, na prvoj održanoj sjednici u 2015. g., pored rješavanja 22 žalbe građana na netačno i neprofesionalno medijsko izvještavanje, diskutirala i o prijedlogu Zakona o javnom redu i miru RS, nalazeći ga pogubnim za slobodu govora u Bosni i Hercegovini.

Žalbena komisija Vijeća za štampu apelira na poslanike u Narodnoj skupštini RS da odbace prijedlog Zakona o javnom redu i miru RS, jer se njime ograničavaju temeljna ljudska prava i slobode, zagarantovane Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i temeljnim slobodama, Ustavom RS i Ustavom BiH, kao i drugim međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima, koje je BiH ratifikovala

Prijedlogom Zakona o javnom redu i miru RS ograničava se sloboda govora i izražavanja time što se sloboda izražavanja tretira kao prekršajno djelo.

Također, prijedlogom ovoga Zakona ograničava se sloboda okupljanja, kao bitna tekovina demokratskog društva i pluralne zajednice. 

 Usvajanjem ovakvoga zakona bosanskohercegovačko društvo bi krenulo autoritarnim putem i potpuno zaustavilo procese demokratske konsolidacije u BiH.

Press clipping medijskih objava povodom upućenog Saopćenja možete pročitati ovdje.