Osnovana Mreža medijskih samoregulacijskih tijela Jugoistočne Europe - Media NEThics

Štampa

03.07.2015

Saopštenje za javnost

Na dvodnevnoj regionalnoj konferenciji posvećenoj samoregulaciji, koja je danas završena u Budvi u organizaciji i na inicijativu Vijeća Europe, zvanično je osnovana Mreža medijskih samoregulacijskih tijela Jugoistočne Europe. Ova mreža će služiti kao platforma za regionalnu saradnju i razmjenu iskustava u cilju unaprjeđenja kvaliteta i profesionalnosti medija i etičkog novinarstva u regionu. Skraćeni naziv Mreže je Media NEThics.

DSC027361Ovo regionalno udruženje će se baviti podizanjem svijesti članica mreže, medija i medijskih profesionalaca i društva u cijelini o osnovnim principima samoregulacije i profesionalizma, kao i razmatranjem prekograničnih žalbi zemalja regiona. 
 
Predstavnici samoregulacijskih tijela Srbije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije i Crne Gore su donijeli odluku da sjedište mreže bude u Crnoj Gori, a za predsjednika je izabran Ranko Vujović, izvršni sekretar Medijskog savjeta za samoregulaciju Crne Gore.
 
Predstavnici Albanije koji uskoro osnivaju samoregulacijsko tijelo najavili su da će se pridružiti novoosnovanom udruženju.