Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Regionalna ljetnja škola medijske etike, 13-17 juli/srpanj 2015. godine, Konjic

  REGIONALNA LJETNJA ŠKOLA MEDIJSKE ETIKE
  13. – 17. jula/srpnja 2015.


  VIJEĆE ZA ŠTAMPU U BiH I KAS MEDIA PROGRAM JIE
  organizuju

  REGIONALNU LJETNJU ŠKOLU MEDIJSKE ETIKE
  za mlade novinare i studente novinarstva iz Jugoistočne Evrope
  Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija, Rumunija i Srbija

  Konjic, Garden City hotel, 13. - 17. juli/srpnja 2015.

  Vijeće za štampu u BiH u saradnji sa KAS Media Program za Jugoistočnu Europu, organizuje regionalnu Ljetnju Školu Medijske Etike za mlade novinare i studente novinarstva iz Jugoistočne Europe. Cilj Škole je unapređenje profesionalnih standarda medijskog izvještavanja kroz edukaciju mladih novinara i urednika o medijskoj samoregulaciji i etici novinarstva.

  Ljetnja Škola održat će se u Konjicu, od 12. do 17. jula/srpnja 2015. godine. Za vrijeme trajanja Škole, učesnici će, uz praktičan rad, slušati predavanja o medijskoj etici, medijska samoregulaciji, sloboda izražavanja i online medijima, slobodi i odgovornosti medijskog izvještavanja, o moralu i etici u psihologiji ponašanja, mehanizmima zaštite novinara, zaštite autorskih prava i specifičnosti istraživačkog novinarstva. U posebnoj sesiji bit će održan mini okrugli stol s temom – Odnosi između novinara i PR službi.

  Program Škole obuhvata i praktičan rad – simulaciju rada Žalbene komisije Vijeća za štampu. Kroz analizu žalbi građana na izvještavanje štampe i online medija, učesnici će se upoznati sa praktičnim procesom samoregulacije medija. Posljednjeg dana Škole predviđena je posjeta Muzeju Titov Bunker.

  Učesnici Škole su mladi novinari i studenti novinarstva iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Rumunije i Srbije, a predavači medijski stručnjaci i profesionalci iz BiH, Bugarske, Belgije, Njemačke, Srbije i Velike Britanije: Alexander Kashumov, iz Access to Information Program, AIP, Bugarska; Alex Jagi, Artflame Cyber Media, Belgija; Manfred Protze, Vijeća za štampu Njemačke, Njemačka; Christian Spahr, KAS Media Programa za Jugoistočnu Europu, Bugarska; Aidan White, Ethical Journalism Network, Velika Britanija; Milica Šarić, Centar za Istraživačko Novinarstvo, CINS, Srbija; Ermin Zatega, Centra za Istraživačko Novinarstvo, CIN, BiH; Ljiljana Zurovac, Izvršna direktorica Vijeća za štampu u BiH i Maida Bahto Kestendžić, Projekt koordinatorica za žalbe u Vijeću za štampu u BiH. Gost: Bojan Stanić, PR Menadžer Martina Raguža i Šef kabineta Generalnog Direktora HT Eronet, BiH.

  Regionalna Ljetnja Škola Medijske Etike prateći je program redovnog jedinstvenog projekta Vijeća za štampu u BiH – Škole Medijske Etike za studente novinarstva sa BiH univerziteta, koja ove godine obilježava 10 godina postojanja, a podržana je od Ambasade Njemačke u BiH, NED i CRD.

  Nova znanja stečena u Ljetnoj Školi Medijske Etike učesnicima će olakšati profesionalan rad u medijima i pružiti osnov za dalja istraživanja u oblasti medijske etike. Uz sticanje dodatnih znanja, učešće u Školi, također je prilika za mlade novinare iz regiona da se upoznaju sa svojim kolegama iz drugih zemalja Jugoistočne Europe, te na taj način ostvare nova prijateljstva i buduće profesionalne kontakte.

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.