Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Potpisan ugovor o finansijskoj podršci Ambasade Savezne Republike Njemačke Vijeću za štampu u BiH

  24.07.2015.

   
  Finansijska podrška Ambasade Savezne Republike Njemačke
  Vijeću za štampu u Bosni i Hercegovini

  50.000 EURA
  za razvoj samoregulacije medija i slobodnog novinarstva u Bosni i Hercegovini

   

  Zamjenik ambasadora SR Njemačke u BiH (Chargé d'affaires), g. Adrian POLLMANN i Izvršna direktorica Vijeća za štampu u BiH, Ljiljana ZUROVAC, potpisali su Ugovor o novoj finansijskoj podršci Ambasade SR Njemačke u Sarajevu Vijeću za štampu u BiH, u iznosu od 50.000 Eura za 2015/2016. godinu. Podrška Ambasade SR Njemačke je usmjerena na razvoj samoregulacije medija i slobodnog novinarstva u BiH.

  U svom uvodnom govoru, zamjenik ambasadora SR Njemačke u BiH, g. Pollmann, rekao je, između ostalog: "Jako nam je važno da podržavamo Vijeće za štampu u BiH i to radimo već osam godina i namjeravamo i dalje podržavati rad ovog samoregulacijskog tijela u Bosni i Hercegovini, zato što cijenimo rad Vijeća i što polažemo veliku važnost na slobodni rad medija u BiH. Vijeće za štampu osposobljava mlade novinare, educira, stoji u odbrani nezavisnog i profesionalnog novinarstva, umreženo je sa drugim Vijećima za štampu u svijetu i svim svojim aktivnostima doprinosi jačanju slobodnih i odgovornih medija u BiH. Medijska situacija u BiH pokazuje da još uvijek ima dosta posla i da mediji još uvijek nisu u potpunosti slobodni a oni moraju biti i samoregulativni i nezavisni, i slobodni u svom kritičkom izvještavanju".

  Osmu godinu zaredom Ambasada SR Njemačke u BiH nastavlja podršku samoregulacijskom tijelu za štampu i online medije u BiH. Kao rezultat dosadašnje profesionalne saradnje i uspješnih postignutih rezultata, i tokom 2015/2016. godine Njemačka ambasada u Sarajevu podržava aktivnosti Vijeća za štampu u BiH na polju razvoja samoregulacije medija, kao jednog od ključnih standarda za razvoj slobodnog profesionalnog novinarstva u demokratskom društvu.

  Ovogodišnja finansijska podrška Ambasade SR Njemačke usmjerena je ka informisanju građana o njihovom pravu na tačnu, objektivnu i pravovremenu informaciju – putem radio emisije „Vaš glas u medijima“ i javne kampanje u 30 bh. gradova, za borbu protiv govora mržnje kao zloupotrebe slobode izražavanja, te jačanje odgovornog i etičkog medijskog izvještavanja, zasnovanog na profesionalnim odrednicama datim u Kodeksu za štampu i online medije BiH. Ugovorom se, također, nastavlja finansiranje jedinstvenog projekta Vijeća za štampu u BiH - Škole Medijske Etike za studente novinarstva sa svih bh. univerziteta, koja će ove godine obilježiti jubilej 10 generacija studenata. Tim povodom će biti štampana brošura s pregledom svih deset generacija Škole, a također će biti do kraja razvijena i upravo započeta Online Škola Medijske Etike Vijeća za štampu, koja će biti dostupna svima kojima je edukacija o profesionalnom i etičkom novinarstvu potrebna.

  Potpisivanje Ugovora  upriličeno je u prostorijama Vijeća za štampu u BiH, Trampina 8 u Sarajevu, u petak, 24. jula/srpnja 2015. godine.

  Press Clipping medijskih objava možete pročitati ovdje.

   

   

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.