Reagovanje na napad mađarskih policajaca na ekipu RTS

Štampa

 

Reagovanje na napad mađarskih policajaca na ekipu RTS

 

Vijeće za štampu u BiH i Udruženje/udruga BH Novinari oštro osuđuju brutalni napad mađarske policije na ekipu RTSa, novinarku Jovanu Đurović, snimatelja Vladana Hadži Mijailovića i snimatelja tona Miroslava Đurašinovića, dok su obavljali svoj profesionalni zadatak izvještavanja o izbjegličkoj krizi na granici Srbije i Mađarske.

Ignorišući činjenicu da je ekipa imala vidljive press identifikacije, mađarski policajci su ih napali, pretukli pendrecima i polomili im opremu.

Ovim divljačkim činom nasilja nad profesionalnim novinarima, mađarski policajci su prekršili međunarodne konvencije i ljudskih prava i slobode izvještavanja, i za svoj postupak moraju odgovarati.

Izvještavanje novinara o ovako važnim događajima su od globalnog javnog interesa, i niko ne smije da im uskraćuje pravo na slobodno informisanje, a još manje da ih zaustavlja u njihovom radu fizičkim nasiljem.

Vijeće za štampu u BiH i Udruženje/udruga BH Novinari  pozivaju nadležne institucije da reaguju i insistiraju na identifikaciji i kažnjavanju policajaca koji su pretukli novinare i uništili opremu, sa svjesnom namjerom onemogućavanja izvještavanja o nemilim događajima na graničnom prelazu Horgoš.

  

Upravni odbor Vijeća za štampu u BiH

Upravni odbor Udruženja BH Novinari

 

Press Clipping medijskih objava povodom reagovanja možete pročitati ovdje.