Predstavnici Vijeća za štampu u BiH na Skupštini AIPCE 2015.

Štampa


VIJEĆE ZA ŠTAMPU U BOSNI I HERCEGOVINI

na

17. SKUPŠTINI ALIJANSE NEZAVISNIH VIJEĆA ZA ŠTAMPU EUROPE – AIPCE 2015.
7 – 10. oktobar/listopad, Beč, Austrija


Vijeće za štampu u BiH učestvovaće na 17. Skupštini Alijanse nezavisnih vijeća za štampu Europe – AIPCE 2015, koja se održava u Beču, 7 – 10. oktobra/listopada 2015. godine. Domaćin ovogodišnje Skupštine je Vijeće za štampu Austrije, koje obilježava 5. godišnjicu svog postojanja i rada.

Predstavnici Vijeća za štampu u BiH na  Skupštini AIPCE 2015 su: gđa Ljiljana Zurovac, Izvršna direktorica Vijeća za štampu u BiH; g. Dario Novalić, predsjednik Upravnog odbora Vijeća za štampu u BiH i direktor i glavni urednik magazina „Start“ te g. Dejan Jazvić, član Upravnog odbora Vijeća za štampu u BiH i glavni i odgovorni urednik Federalne novinske agencije.

Pored sesije posvećene događajima u svakom Vijeću kao i unutar samog AIPCEa, učesnici će diskutovati i glasati o usvajanju Dokumenta o Kriterijima za članstvo u AIPCEu. Također, učesnici će, podijeljeni u tri radne grupe, imati priliku za razmjenu mišljenja o temama: odnosi sa javnošću, predstavljanje vijeća za štampu i prijem u javnosti, kreiranje politika od strane vijeća; razlika između novinarskih članaka i reklamiranja te izvještavanje o terorizmu i izbjeglicama.

Poseban gost Skupštine je g. David Barstow, novinar istraživačkog novinarstva u listu New York Times, trostruki dobitnik Pulitzerove nagrade, a učesnicima će se putem video poruke obratiti i gđa Dunja Mijatović, OSCE Predstavnica za slobodu medija.

Programom Skupštine AIPCE 2015, predviđena je prezentacija Međunarodnog Pres Instituta kao i Panel diskusije na teme: Satira, sloboda govora i Charlie Hebdo te Medijska koncentracija.

Odlazak predstavnika Vijeća za štampu u BiH na ovogodišnju skupštinu AIPCEa omogućili su UNESCO/EC, Bosnalijek d.d., Hypo Alpe Adria Bank, Privredna banka  Sarajevo i Sarajevo-osiguranje d.d.