Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Deseta Škola Medijske Etike za studente novinarstva iz BiH, 22-28. novembar/studeni 2015.

  10. ŠKOLA MEDIJSKE ETIKE ZA STUDENTE NOVINARSTVA IZ BIH,

  KONJIC, 22-28.11.2015.

   

  VIJEĆE ZA ŠTAMPU U BOSNI I HERCEGOVINI

  organizuje

  DESETU ŠKOLU MEDIJSKE ETIKE

  za studente i studentice novinarstva iz Bosne i Hercegovine

  Konjic, 20 - 28. novembar/studeni 2015.

   

  Vijeće za štampu u BiH, deseti put zaredom, organizuje Školu Medijske Etike za studente i studentice novinarstva sa univerziteta/sveučilišta iz Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Tuzle, Mostara i Banja Luke. Ovogodišnja Škola Medijske Etike održat će se u Konjicu, od 22. do 28. novembra/studenog 2015. godine. 

  Program Desete Škole Medijske Etike, uz praktične vježbe, uključuje predavanja o temama: Samoregulacija medija, Medijska etika, Sloboda medija i Slobode govora, Izvještavanje o osobama s invaliditetom, Izvještavanje o događajima iz kulture, Radio novinarstvo, Etika i odgovornost novinskih agencija, Govor mržnje kao zloupotreba slobode govora i posljedice koje izaziva, Mehanizmi zaštite novinara, Moral i etika u psihologiji društva, Ljudska priroda, logika i kritičko razmišljanje, Medijsko vlasništvo i etika izvještavanja.

  Praktični rad Škole obuhvata simulaciju rada Žalbene komisije Vijeća za štampu u BiH kroz analizu žalbi građana na izvještavanje štampe i online medija. 

  Predavači su: prof. dr. Enes Osmančević, Profesor na Univerzitetu u Tuzli i Sarajevu; Rubina Čengić, magazin Start BiH; Boro Kontić, Media Centar Sarajevo; Alex Jagi, Antwerpen, Belgija; Dževdet Tuzlić, BHT1; Dario Novalić, magazin Start BiH i portal startbih.info; Faruk Borić, FENA; Arman Fazlić i Una Alikadić, Udruženje BH Novinari; Amna Alispahić i Ira Adilagić, My Right; Ljiljana Zurovac i Maida Bahto Kestendžić, Vijeće za štampu u BiH i Članovi Žalbene komisije Vijeća za štampu u BiH.

  Znanja stečena u 10. Školi Medijske Etike studentima će olakšati budući profesionalan rad u medijima, a često su i osnov za dalje istraživanje u oblasti medijske etike i pisanje seminarskih i diplomskih radova. Uz sticanje dodatnih znanja, učešće u Školi je također i prilika za studente da se upoznaju i druže sa svojim kolegama sa drugih fakulteta novinarstva iz cijele BiH, te na taj način ostvare nova prijateljstva i buduće profesionalne kontakte.

  Vijeće za štampu u BiH do sada je realiziralo devet Škola Medijske Etike, u kojima je naobrazbu o samoregulaciji medija i medijskoj etici steklo 316 studenata i studentica novinarstva iz BiH. Učesnici Škole su bili studenti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta „Džemal Bijedić" u Mostaru, Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banja Luci, Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu i Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu. 

  Škola Medijske Etike je besplatna za polaznike. Vijeće za štampu u BiH pokriva sve troškove, zahvaljujući partnerima - Ambasadi Savezne Republike Njemačke u BiH, fondaciji National Endowment for Democracy – NED i organizaciji Civil Rights Defenders.

   

   

   

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.