Apel urednicima i vlasnicima online medija, 06.01.2016.

Štampa

Broj: 03-02/16
Datum: Sarajevo, 6.1.2016

 

ŽALBENA KOMISIJA VIJEĆA ZA ŠTAMPU U BiH
samoregulacijskog tijela za štampane i online medije

upućuje

APEL
UREDNICIMA I VLASNICIMA ONLINE MEDIJA

da krajnje pažljivo ureduju komentare posjetilaca i banuju postavljače uvredljivih sadržaja, prijetnji, govora mržnje i huškanja!

Vijeće za štampu podsjeća urednike online portala na njihovu odgovornost za sprečavanje širenja govora mržnje, jer govor mržnje nije sloboda govora i podliježe krivičnoj odgovornosti!
Urednici portala preuzimaju odgovornost za posljedice koje mogu izazvati takvi komentari!

 

Povodom drastičnih huškačkih komentara, prepunih govora mržnje i poziva na zločin iz mržnje na online portalima posljednjih dana, a kod izvještavanja o tragičnoj smrti četrnaestogodišnjeg dječaka u Sarajevu, i predstojećeg 9. januara, koji se u RS obilježava kao Dan RS, Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH, upućuje APEL urednicima i vlasnicima online portala, pozivajući ih na krajnju odgovornost kod selekcije komentara svojih posjetitelja.

Takvi komentari su veoma opasni, uznemIrenje su za građane i vode ka zločinu iz mržnje.

Urednici portala su dužni odmah ukloniti sve šovinističke i prijeteće sadržaje. Ukoliko nisu u stanju kontrolirati svoj web prostor, onda neka zatvore mogućnost komentiranja.

Urednička je obaveza ukloniti komentare koji sadrže govor mržnje, diskriminaciju, prijetnje i huškanje, a one koji ih postavljaju banovati na neko vrijeme ili im potpuno uskratiti pravo komentiranja tekstova.

Neuklanjanjem komentara neprimjerenog sadržaja i njihovim zadržavanjem na portalu, urednici preuzimaju punu odgovornost za njihov sadržaj, kao i odgovornost za posljedice koje mogu izazvati takvi komentari.

Žalbena komisija Vijeća za štampu podsjeća i urednike, i vlasnike portala, jednako kao i građane koji koriste prostor na web portalima za slobodno izražavanje, da huškanje, prijetnje i govor mržnje podliježu krivičnoj odgovornosti, prema Krivičnom Zakonu BiH, XV - Glava petnaesta, Krivična djela protiv slobode i prava čovjeka i građanina, Krivičnom zakonu FBiH i Krivičnom zakonu RS BiH, XVII - Glava sedamnaesta, Krivična djela protiv slobode i prava čovjeka i građanina.

Sadržaji sa huškačkim, prijetećim komentarima i govorom mržnje s pozivima na ubojstva, bit će prijavljeni policijskim upravama i tužilaštvima.

Press clipping medijskih objava možete pročitati ovdje.