Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Regionalni skup Masterclass I "Izazovi samoregulacije medija i online novinarstva", Konjic, 9-10. juni/lipanj 2016. godine

  leterhead-top-600

   

   

  VIJEĆE ZA ŠTAMPU U BOSNI I HERCEGOVINI
  u suradnji sa UNESCOm i Europskom Unijom

  organizuje regionalni edukativni skup

  Masterclass I

  “Izazovi samoregulacije medija i online novinarstva”
  9-10. juni/lipanj 2016. godine, Konjic


  Vijeće za štampu u BiH, organizuje regionalni edukativni skup “Izazovi samoregulacije medija i online novinarstva”, u Konjicu, 9. i 10. juna/lipnja 2016. godine, za predstavnike samoregulacijskih tijela iz Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Srbije i Turske. Dvodnevni skup Vijeće za štampu u BiH realizuje uz finansijsku podršku UNESCOa/Europske unije.

  Digitalne tehnologije dramatično mijenjaju medijske ekosisteme i način na koji se vijesti i informacije prikupljaju, razmjenjuju i konzumiraju. Ove promjene su izazvale i redefinirale prirodu i prakse tradicionalnog novinarstva, kao i odnos između medija i čitalaca. Profesionalni novinari i tradicionalni mediji sada dijele scenu sa tviterašima, blogerima, građanima – novinarima i korisnicima društvenih mreža. Također, prijelaz sa offline na online novinarstvo stvorio je bezbroj profesionalnih, pravnih i etičkih izazova za novinare.

  Dvodnevni edukativni skup je prilika da učesnici diskutiraju o etici u online medijima, položaju tradicionalnih u odnosu na nove medije, te o mogućnostima rješavanja problema web portala bez vidljivog impressuma i zloupotrebe slobode izražavanja kroz govor mržnje i diskriminirajuće sadržaje u komentarima posjetilaca internet portala.

  Program obuhvata i praktičan rad – simulaciju rada Žalbene komisije Vijeća za štampu, kroz analizu žalbi građana na izvještavanje štampe i online medija. Posljednjeg dana edukativnog skupa predviđena je posjeta Muzeju Titov Bunker.

  Moderatorice su gđa Ljiljana Zurovac, Izvršna direktorica Vijeća za štampu u BiH i gđa Adeline Hulin, UNESCO Program konsultantica, koje će zvanično otvoriti skup i predstaviti projekat “Izgradnja povjerenja u medije u Jugoistočnoj Europi i Turskoj”.

  Panelisti su istaknuti medijski stručnjaci i novinari: Gđa Amy Brouillette, Direktorica europskog Media projekta, Centar za medije i društvo, Mađarska, Gilian Phillips, Direktorica Uredničko-pravne službe u listu Guardian, Ujedinjeno Kraljevstvo, Dean Starkman, dobitnik Pulitzerove nagrade za istraživačko novinarstvo i bivši urednik Columbia novinarske revije, Mađarska, Đorđe Krivokapić, Pravni direktor, Share fondacija, Srbija, gđa Gordana Novaković, Generalna sekretarka Saveta za štampu Srbije, Srbija i članovi Media NEThics – Regionalne mreže samoregulacijskih tijela.

  Edukativni skup se realizuje u okviru UNESCO/EU projekta - “Izgradnja povjerenja u medije u Jugoistočnoj Europi i Turskoj”.

  leterhead-bottom-600

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.