Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Saopćenje za javnost, 23.juni/lipanj 2016. godine

  Sarajevo 23. juna 2016.

  SAOPĆENJE ZA JAVNOST

  Vijeće za štampu i online medije u BiH, Udruženje/udruga BH novinari, Linija za pomoć novinarima i Media centar – Sarajevo, osuđuju hapšenje dvoje novinara i jednog aktiviste za ljudska prava u Turskoj.

  Erol Onderoglu, Ahmet Nesin i Sebnem Korur Fincanci uhapšeni su i optuženi za širenje terorističke propagande, te zadržani u pritvoru prije početka suđenja, samo zato što su iskazali solidarnost u kampanji protiv nastojanja vlasti da cenzuriše novine posvećene kurdskom pitanju.

  Naš protest se ne odnosi samo na duboko necivilizacijsku praksu hapšenja novinara i aktivista za ljudska prava, već naglašavamo kako se oni proganjaju jer su bili solidarni sa svojim kolegama. Medijska solidarnost je imanentna novinarstvu kao profesiji i važan princip jednako kao i zaštita izvora informacija, provjere svih činjenica, kritičkog preispitivanja vlasti ili neophodnog korištenja svih izvora unutar jedne vijesti.

  Nerazumna i nedemokratska praksa hapšenja zapravo je nastavak dugog niza pritisaka vlasti na slobodu izražavanja u Turskoj, gdje Vlada pod kontrolom Stranke pravde i razvoja (AKP), turskog predsjednika Recepa Tayyaipa Erdogana, agresivno koristi kazneni zakon i zakonski okvir za antiterorizam i klevetu, kako bi umanjila kritički odnos medija prema postupcima javne vlasti, a posebno kako bi ograničila medijske slobode i prava novinara.

  Blizu 40 novinara nalazi se u zatvoru u Turskoj u ovom trenutku. Drugi oblici pritiska uključuju: masovna otpuštanja novinara, policijske pretrese u prostorijama medija i masovno nasilje protiv pojedinačnih medijskih kuća. Prema informacijama medijske organizacije Platforma 24, čak “90 posto medijskog sektora je pod direktnom i indirektnom uredničkom kontrolom AKP vlade, uključujući i državni emiter TRT”, dok samo tri TV kanala i ne više od pet manjih novina ne kontrolira vladajuća partija i koji se usuđuju kritički pisati o postupcima aktuelne vlasti u Turskoj.

  Medijske organizacije iz Bosne i Hercegovine iskazuju punu solidarnost sa uhapšenim kolegema Erolom Onderogluom, Ahmetom Nesinom i Sebnem Korurom Fincanci i traže njihovo hitno oslobađanje iz zatvora.

  Ovaj protest upućujemo direktno Vladi Republike Turske, putem Ambasade Turske u Bosni i Hercegovini.

  Press clipping medijskih objava možete pročitati ovdje.

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.