Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH upućuje upozorenje i apel vlasnicima, urednicima i novinarima štampe i online medija

Štampa

 
ŽALBENA KOMISIJA VIJEĆA ZA ŠTAMPU U BIH

upućuje

UPOZORENJE I APEL

VLASNICIMA, UREDNICIMA I NOVINARIMA ŠTAMPE I ONLINE MEDIJA

 
Zapaljiva retorika, govor mržnje i ratnohuškački poklici, prijetnje i uvrede na nacionalnoj osnovi preplavili su naslovnice pojedinih medija u BiH i u susjednim zemljama, stvarajući paniku i veliku uznemirenost kod građana Bosne i Hercegovine.
 

Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH upućuje apel i upozorenje urednicima i novinarima štampe i online medija u BiH da se pridržavaju profesionalnih standarda izvještavanja datih u Kodeksu za štampu i online medije BiH, i da ne podliježu političkim pritiscima i širenju ratnohuškačke retorike i govora mržnje.

Novinari i urednici treba da budu svjesni snage poruke koju šalju putem svojih medija i odgovornosti za publikovane sadržaje. Kodeks za štampu i online medije BiH u Općim odredbama nalaže da novinari „...imaju obavezu da prema javnosti održavaju visoke etičke standarde u bilo kojem trenutku i pod bilo kakvim okolnostima!“.
 

Novinari i urednici imaju odgovornost da u ovakvim situacijama povišenih tenzija u zemlji, ne doprinose širenju panike i straha objavljivanjem neprovjerenih i netačnih informacija, nagađanja i pretpostavki. 

Prenoseći izjave političara, novinari i urednici su obavezni procijeniti da li su te izjave vrijedne objavljivanja i da li su u interesu javnosti ili u interesu i postizanju ciljeva određene političke opcije.
 

Komisija također apelira na vlasnike štampanih i online medija u BiH da budu svjesni opasnosti koju mogu i nehotice izazvati objavljivanjem senzacionalističkih naslovnica i tekstova radi povećavanja tiraža i broja klikova, kršeći pri tome kodekse novinarske profesije.
 

Posljedice ovakvih huškačkih naslovnica ovaj je region, na žalost, iskusio u nedavnoj prošlosti. Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH apelira na vlasnike štampe i online medija, urednike i novinare da ne dozvole da budu uvučeni u političke igre i sluge dnevno-političkih i ratnohuškačkih igara, ponavljajući greške iz '90tih.

Press clipping medijskih objava možete pročitati ovdje.