Apel Žalbene komisije Vijeća za štampu u BiH, 13.03.2017.

Štampa


Datum: Sarajevo, 13.03.2017.


APEL
MEDIJIMA, GRAĐANIMA I INSTITUCIJAMA

ŽALBENA KOMISIJA VIJEĆA ZA ŠTAMPU U BiH

upućuje Apel
urednicima medija, građanima i nadležnim institucijama za sprovođenje zakona


Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH najozbiljnije upozorava javnost, medije i sve nadležne institucije da je u posljednje vrijeme zabilježena učestala praksa brutalnog širenja govora mržnje, prijetnji ubojstvima i likvidacijom, i stvaranja međuetničkih i ukupnih društvenih tenzija, putem medija u Bosni i Hercegovini.

Govor mržnje nije sloboda govora. To je krivično djelo i kao takvo podliježe krivičnoj odgovornosti! Građani moraju biti svjesni da postavkama govora mržnje, prijetnji i huškanja u komentarima posjetilaca na web portalima, izlažu sebe krivičnoj odgovornosti.

Komisija poziva sigurnosne agencije, policiju i pravosudne organe da sankcioniraju otvoreno širenje govora mržnje u medijima, i osobe koje upućuju prijetnje, uključujući prijetnje likvidacijama i ubojstvima, a u skladu sa krivičnim zakonima u BiH.

Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH posebno apelira na urednike online i printanih medija da kroz svoju uređivačku politiku učine sve što je neophodno za sužavanje prostora ispoljavanja govora mržnje, a naročito u prostoru za slobodno iznošenje komentara građana na web portalima.

Press clipping medijskih objava možete pročitati ovdje.