Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Saopćenje Žalbene komisije, 28.05.2017.g.

  Sarajevo, 28.05.2017

  SAOPĆENJE 
  ŽALBENE KOMISIJE VIJEĆA ZA ŠTAMPU U BIH

  Na 74. održanoj sjednici Žalbene komisije Vijeća za štampu u BiH razmatrane su ukupno 62 žalbe građana, pristigle u periodu između dvije sjednice: 20 žalbi na izvještavanje štampe i online medija u BiH i 42 žalbe na komentare posjetilaca online medija.
  10 žalbi na novinarsko izvještavanje je prihvaćeno zbog utvrđenog kršenja Kodeksa za štampu i online medije, a 8 je odbijeno jer nije bilo kršenja profesionalnih standarda izvještavanja; 2 žalbe su vraćene u proces samoregulacije, tj. objave demantija u medijima.
             

  Žalbena komisija Vijeća za štampu je više puta upozoravala na rastući trend neprimjerenih komentara posjetilaca online medija u prostoru datom na raspolaganje građanima za slobodno izražavanje.


  Žalbena komisija Vijeća za štampu prvenstveno odlučuje o uredničkim sadržajima štampe i online medija, o novinarskim tekstovima i mehanizmima samoregulacije u okvirima novinarske profesije, a ne i o ukupnoj komunikaciji korisnika na online medijima i korisnika međusobno. Ta je komunikacija, na žalost, najčešće na veoma niskom stupnju komunikacijske kulture i visoko ispoljenoj netoleranciji svake vrste.  


  Ovaj put Žalbena komisija ponovno skreće pažnju na neprihvatljivost takvoga načina komuniciranja i ponovno apelira na nadležne organe, policiju i tužilaštvo da identificiraju i procesuiraju osobe koje širenjem govora mržnje putem online medija, čine krivična djela.


  Komisija, također, apelira na uredništva online medija da učine dodatne napore, kako bi online komunikacija sa korisnicima i korisnika online medija međusobno bila pristojna i uljudna.


  Vijeće za štampu, samoregulacijsko tijelo za štampane i online medije u BiH, će u okviru svoga mandata i dalje upozoravati na neprihvatljivu komunikaciju u online medijima, i u okviru mehanizama samoregulacije medija, raditi na upozoravanju i kritiziranju ove pojave, kao i na organiziranju dodatnih edukacijskih aktivnosti za urednike i novinare online medija.

  Press clipping medijskih objava možete pročitati ovdje.

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.